Ana içeriğe atla

Pentagon: Gemilerimize 100 metre yaklaşanları vururuz

Pentagon: Gemilerimize 100 metre yaklaşanları vururuz
Pentagon, uluslararası sularda ABD gemilerine 100 metreden fazla yaklaşan gemilerin 'tehdit' olarak algılanacağını ve bu gemilere karşı savunma prosedürünün uygulanabileceğini açıkladı.
posted onMay 20, 2020
noyorum

ABD yönetimi, uluslararası sularda özellikle İran İslam Cumhuriyeti ve Çin’e ait savaş gemileriyle karşı karşıya gelen ve bazen 'tehlikeli' mesafeyi geçen yakınlaşmalarla ilgili tehdit niteliğinde yeni bir bildiri yayımladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), yayımladığı yeni bildiride, ABD gemilerine uluslararası sularda 100 metreden fazla yaklaşan gemilerin 'tehdit' olarak algılanacağını ve savunma prosedürünün uygulanabileceğini duyurdu.

Pentagon, salı günü yaptığı duyuruda, "Tüm gemilere, uluslararası sularda / boğazlardaki ABD gemilerinden en az 100 metre uzakta güvenli bir mesafeyi korumalarını" gerektiği açıklamasında bulundu.

Pentagon açıklamasında, "Bir ABD gemisine 100 metre yaklaşan silahlı gemiler bir tehdit olarak yorumlanabilir ve yasal savunma önlemlerine tabi tutulabilirler" denildi.

Reuters'a konuşan ve ismi açıklanmayan bir ABD askeri yetkilisi, Pentagon’un yeni açıklamasının ABD ordusunun hedefleme kurallarında bir değişikliğe yol açmadığını söyledi.

ABD basını kararın Trump’ın, İran gemilerini vurma emrinden sonra gelmesine dikkat çekti

ABD basını ise Pentagon’un bu kararının, Nisan ayında ABD ile İran rejimi arasında Basra Körfezi’nde yaşanan gerginliğin ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD savaş gemilerine, çok yakın seyreden İran rejimi gemilerini vurma emrini vermesinden sonra gelmesine dikkat çekti.

Basra Körfezi'nde tatbikat yapan ABD savaş gemileri, İran rejimi Devrim Muhafızları’na (Pasdaran) ait silahlı devriye gemileri tarafından taciz edilmişti.

Geçtiğimiz ay Trump, ABD Deniz Kuvvetleri'ne gemilerinin denizde taciz edilmesi halinde, İran rejimine ait tüm silahlı gemileri vurup yok etmeleri talimatını verdiğini söyledi.

2018'deki bir başka olayda, Çin'e ait savaş gemisi Luyang, Güney Çin Denizi'ndeki Çin karasularına geçtiğini iddia ettiği ABD Donanmasına ait USS Decatur savaş gemisine 45 metre mesafeye kadar yaklaşmış, bu iki ülke arasında gerginliğe yol açmıştı.