Ana içeriğe atla

Senato onayladı: Bliken, ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı

Senato onayladı: Bliken, ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı
ABD Senatosu, Başkan Joe Biden’ın Dışişleri Bakanlığı'na aday gösterdiği Antony Blinken’ı onayladı. 78 senatör Blinken'a destek verirken, 22 senatör karşı oy kullandı. Türk devletine karşı tutumuyla bilinen Bliken, Türk devleti için “Sözde stratejik ortak” ifadesini kullanmıştı.
posted onJanuary 27, 2021
noyorum

ABD Senatosu, ülkenin yeni Başkanı Joe Biden’ın Dışişleri Bakanlığı'na aday gösterdiği tecrübeli diplomat Antony Blinken’ın bakanlığını onayladı.

Senato’da yapılan oylamada 78 senatör Blinken'a destek verirken, 22 senatör ise karşı oy kullandı ve Bu şekilde ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Antony Bliken oldu.

Akşam saatlerinde Dışişleri Bakanlığı'na gelen Blinken, ABD Anayasası'na el basarak yemin etti. Yemin törenini bakanlığın yönetim müsteşarlığına vekalet eden Carol Perez yönetti.

Blinken Twitter'da paylaştığı mesajında da kariyerinin başladığı yere dönmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve ''1993'te Dışişleri Bakanlığı'nda göreve başlamıştım. Bugün bakanlığın kadınlarına ve erkeklerine 71'inci Dışişleri Bakanı olarak liderlik etmek hayatımın onuru'' ifadelerini kullandı

Adaylığı geçen hafta Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda geniş destek gören Blinken'ın, Senato’da iki partiden de destek alarak Dışişleri Bakanı olmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

Antony Blinken uzun zamandır Biden’a yakın bir diplomat. Daha önce de ABD Senatosu’nun onayladığı bir isim olan Blinken, en son Biden başkan yardımcısıyken Barack Obama yönetiminde Dışişleri Bakan yardımcılığına kadar yükselmişti.

Blinken, Obama yönetimine katılmadan önce Biden’ın başkanlık ettiği aynı komisyonda personel direktörlüğünü yürütmüştü. Blinken, komisyonda görev yapmadan önce eski Başkan Bill Clinton döneminde Ulusal Güvenlik Konseyi'nde yer almıştı.

Türk devleti için “Sözde stratejik ortak” demişti

Blinken geçen haftaki adaylık oturumunda, Türk devletini ABD’nin müttefiki gibi davranmamakla sert şekilde eleştirmiş ve yeni ABD yönetiminin Türk devletine Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle daha fazla yaptırım uygulama gerekliliğini vurgulamıştı.

Türk devletiyle ilgili “Sözde stratejik ortak” ifadesini kullanan Antony Bliken, Türk devletini ABD’nin en büyük düşmanı Rusya ile işbirliği yapmakla suçlamıştı.

Blinken ayrıca Çin, İran rejimi, Rusya ve Kuzey Kore'nin yarattığı zorluklarla yüzleşmeye hazır olduğunu söylemişti.

Çin'in ABD'nin ulusal çıkarları karşısındaki en önemli mesele olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı adayı, işbirliğine kapıyı da açık bırakmıştı.

Blinken ayrıca Dışişleri Bakanlığı'nın moralini ve diplomatik yapısını yeniden inşa etme sözü vermiş, ABD'yi yurtdışında “tevazu ve güvene dayalı bir liderlik” olarak gördüğünü söylemişti.

Biden'ın yeni Dışişleri Bakanı, Başkan Trump'ın bu göreve getirdiği Rex Tillerson ve Mike Pompeo dönemlerinde personelin moral bozukluğuna uğradığı, deneyimli eleman sayısının azaldığı bir bakanlık devralacak.

Harvard Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Antony Blinken, küresel işbirliğine dönülmesini destekleyen eski ulusal güvenlik yetkilileriyle aynı görüşü paylaşıyor.