ملکه ٩٣ ساله بریتانیا، الیزابت دوم، چهارشنبه ٢٤ ژوئیه/ دوم مرداد پس از آنکه با ترزا می در کاخ سلطنتیاش دیدار کند، در ملاقات جداگانهای با بوریس جانسون موافقت رسمی خود را با نخست وزیری این سیاستمدار ٥٥ ساله و رهبر تازه منتخب حزب محافظهکار بیان خواهد کرد.
هر چند خانم می نخست وزیری خود را به خاطر ماجرای کشدار برگزیت، خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، باخته که این قضیه تمامی دوران صدارت او را نیز به خود مشغول داشته بود، اما تنش با ایران بر سر ماجرای نفتکشها، فوریترین قضیهای است که بوریس جانسون در مقام نخست وزیری باید با آن روبرو شود.
یک رشته شواهد و اظهارات و ارزیابیها در بریتانیا حاکی است که بوریس جانسون در مسیر ختم غائله نفتکشهای ایران و بریتانیا اقدام خواهد کرد تا بتواند با فراغ بال، عزم جزم خود را برای عملی کردن برگزیت به پیش ببرد؛ او سهشنبه در سخنرانی پیروزیاش پس از اعلام نتیجه انتخابات داخلی حزب محافظهکار، تاکید کرد که برگزیت را در همین ماههای پیش رو عملی خواهد کرد تا بعد از آن به امور مهم بریتانیا رسیدگی کند.
بوریس جانسون با سران رژیم ایران نیز به خوبی آشنا است و خود دو سال پیش زمانی که هنوز وزیر خارجه بود، به تهران رفت و با حسن روحانی و جواد ظریف رییس جمهوری و وزیر خارجه رژیم دیدار و گفتوگو کرد اما نه تنها نتوانست موجب آزادی نازنین زاغری کارمند دو تابعیتی بنیاد تامپسون- رویترز شود بلکه با گفتن این امر که خانم زاغری در ایران به امر آموزش روزنامهنگاران مشغول بوده، موجب حساسیت بیشتر رژیم به نقش او در آموزش افراد برای کار در بیبیسی فارسی شد.
هر چند جانسون ناچار شد خیلی زود از اظهاراتش در مورد زاغری پوزش بخواهد اما واقعیت این است که این بانوی دو تابعیتی همچنان در زندان اوین است و همین هفته با زنجیر در پا در بخش روانی درمانگاه اوین بستری بوده اما بعد به بند عمومی اوین برگردانده شده است.
ضعف داخلی بریتانیا در شرایطی که ترزا می در آستانه پایان نخست وزیریاش بود و در حالی که نظامیهای ارشد بریتانیا و به احتمال زیاد حتی سازمان جاسوسی این کشور ظاهرا نیت رهبری تهران را برای تلافیجویی در تسلط بر یک نفتکش (در برابر نفتکش توقیف شده حامل نفت ایران در جبلالطارق با مشارکت مستقیم بریتانیا) کم اهمیت گرفته بودند، عملا به رژیم ایران امکان داد یک نفتکش حامل پرچم بریتانیا را از شنبه ٢٠ ژوئیه/ ٢٩ تیر به تسلط خود درآورد و آن را به بندرعباس منتقل کند.
با وجود نیت بوریس جانسون برای بستن هر چه زودتر پرونده نفتکشها، عملی شدن آن به رژیم ایران بستگی دارد؛ اگر تهران دوباره دست به تحرکاتی بزند که وضع را وخیمتر کند، غائله نفتکشها ابعادی تازهتر خواهد گرفت که هنوز نمیتوان عواقب آن را پیشبینیکرد.
جواد ظریف سهشنبه با نوشتن پیامی در توییتر در پی پیروزی بوریس جانسون در حزبش، تاکید کرد که ایران در سودای تشدید تنش نیست.
اما از سوی دیگر، هم دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا و هم بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در همین روز قویا از انتخاب آقای جانسون ابراز خشنودی کردند؛ نتانیاهو نوشت جانسون یک دوست واقعی اسرائیل بوده است.
جانسون که ریشه و تبار اجدادش به ترکهای مسلمان دوران عثمانی ترکیه میرسد، خود را حتی «یک اسرائیلی» و مدافع و تحسینکننده بزرگ اسرائیل مینامد.