Skip to main content

ABD’li kongre üyeleri: Türkiye’ye F-16 satmayın

 ABD’li kongre üyeleri: Türkiye’ye F-16 satmayın
posted onJuly 9, 2022
nocomment

ABD Kongresi’nin 35 üyesi, ABD Başkanı Joe Biden’a hitaben yazdıkları mektupta Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satılmamasını istedi.

ABD Kongresi’nden Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satılmamasına ilişkin çağrılar gelmeye devam diyor. Son olarak ABD Kongresi’nin 35 üyesi, NATO Zirvesi’nde Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satılması gerektiğini söyleyen ABD Başkanı Joe Biden’a mektup yazarak, satışın reddini talep etti.

8 Temmuz tarihli mektupta, F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satılmasından derin endişe duyduklarını belirten kongre üyeleri, “satışın reddedilmesini şiddetle” talep etti.

Mektupta, “F-16 satışı NATO ve ABD’ye yönelik ittifak taahhütlerini çiğneyen, yurtiçinde ve yurtdışında büyük insan hakları ihlalleri işlemeye devam eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ödüllendirmektir” denildi. 

“Türkiye ve ona bağlı paramiliter grupların Amerikan yapımı silahlar ile Suriye, Irak ve Karabağ’da hastane ve okullar gibi sivil hedeflere saldırılar düzenleyerek pek çok savaş savaş suçu işlediğini” belirten Kongre üyeleri, “bunların ABD ve Avrupa’ya bağlı bir müttefikin eylemleri olmaması” gerektiğini kaydetti.

Kongre üyeleri, Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışının bölgede daha fazla ölüm ve yıkıma yol açacağı uyarısında bulunarak, satışın gerçekleşmesinin önünü almaya çalışacaklarını bildirdi.