Skip to main content

İran nükleer müzakerelere dönüyor 

İran nükleer müzakerelere dönüyor 
posted onOctober 28, 2021
nocomment

 
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Nükleer Müzakerecisi Ali Bagheri Kani, ülkesinin nükleer müzakerelere yeniden döneceğini açıkladı. Müzakerelerin Kasım ayı sonuna kadar başlayacağı belirtildi. 
 
 Ali Bagheri Kani, AB Ortak Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Enrique Mora ile Brüksel'de yaptığı görüşmelerin ardından Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu. 
 
 Nükleer müzakereler dönmek için Enrique Mora yaptıkları görüşmelerin "ciddi ve yapıcı" geçtiğini belirten Ali Bakiri Kan, "Kasım sonundan önce müzakerelere yeniden başlama konusunda anlaştık. Kesin tarih gelecek hafta içinde duyurulacak." dedi. 
 
 2015 yılında İran ile BM’nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan İran’ın nükleer faaliyetlerini denetim altına alan anlaşma imzalanmıştı. 
 
 2018 yılında ABD’nin anlaşmadan çekilip İran’a bir dizi yaptırımlar uygulamasıyla Tahran yönetimi de anlaşmadaki taahhütlerini askıya almıştı. 
  
Nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması için Avusturya’nın başkenti Viyana’da İran ile anlaşmanın tarafı olan 6 ülke arasında başlatılan müzakerelerden bir sonuç çıkmamış, görüşmeler İran seçimleri nedeniyle Haziran ayında durmuştu.