Skip to main content

RMMA raporu: Türk devleti ve çetelerin 2020’de Afrin’de işledikleri suçlar arttı

RMMA raporu: Türk devleti ve çetelerin 2020’de Afrin’de işledikleri suçlar arttı
RMMA, Türk ordusu ve çetelerin 2020 yılında, işgal ettikleri Afrin’de Kürt halkına karşı işledikleri suçlar ve insan hakları ihlalleriyle ilgili raporunu yayımladı. Raporda işgalcilerin gerçekleştirdiği insanlık suçlarının yanı sıra kentte gerçekleştirilmek istenen demografik değişim faaliyetlerine dikkat çekildi.
posted onJanuary 5, 2021
nocomment

Afrin İnsan Hakları Örgütü (RMMA), Batı Kürdistan’da (Rojava) Türk devleti ve güdümündeki cihatçı çetelerin işgali altındaki Afrin’de Türk devleti ve çetelerinin 2020’de Kürt halkına karşı işlediği suçlarla ilgili raporunu yayınladı.

Raporda Türk devleti ile çetelerinin Kürt halkına karşı işledikleri insanlık suçlarının yanı sıra kentte gerçekleştirilmek istenen demografik dönüşüm faaliyetlerine dikkat çekilerek Türk devletinin işgali kalıcılaştırmaya çalıştığı gözler önüne seriliyor.

Çete gruplarının yaptığı insan hakları ihlalleriyle ilgili sayısal verilerin aktarıldığı raporda şu bilgiler paylaşıldı:

Türk devleti ve ona bağlı çeteler, Suriye’nin çeşitli kentlerinden getirttikleri 400 binden fazla Arap Afrin’e yerleştirildi. Diğer yandan Afrin’in sayısı 300 bin olan yerli halkı da göçe zorlandı.

987 sivil yurttaş fidye ve para karşılığında kaçırıldı.

29 patlama yaşandı, söz konusu patlamalardan 170 kişi ya öldü ya da yaralandı.

Afrin halkı sadece fiziki yöntemlerle insan hakları ihlallerine maruz kalmadı, bunun yanı sıra halkın mal, mülk, arazileri de ellerinden zorla alındı.

50 tarihi yer ve mekân ya talan edildi yahut yıkıldı. 250’den fazla ailenin evleri zorla ellerinden alınıp satıldı.

Afrin’de 72 bin zeytin ağacına el konuldu ya da söküldü. Çete gruplari, 90 bin ton zeytin yağına el koydu.”

Raporda görüşlerine yer verilen Afrin İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü Avukat İbrahim Şêxo, Türk devleti ve güdümündeki çetelerin Afrin’i işgal etmesi ardından kentte aşırı derecede insan hakları ihlallerinin yaşanmaya başladığını söyledi.

Şêxo, “Türk devleti ve güdümündeki çetelerin Afrin’i işgal etmesi ardından insan hakları ihlallerinde patlama meydana geldi. Bu durum, 2020’de daha da kötü hale geldi” ifadelerini kullanarak uluslararası kamuoyuna Afrin’de yaşanan insanlık dramına sessiz kalmamaları çağrısında bulundu.

İbrahim Şêxo şunları söyledi:

“Bizler bütün uluslararası örgütlere özellikle de insan hakları örgütlerine çağrıda bulunuyoruz buraya gelsinler. Afrin’i ziyaret etsinler, mevcut durumu yakından görüp belgelesinler. Suçlu kişiler uluslararası mahkemelerin karşına çıksınlar. Afrin halkının kanında parmağı olanlar yargılansınlar.”

Afrin’den göç edenlerin topraklarına ve evlerine geri döndürülmesi gerektiğini vurgulayan Şêxo şöyle devam etti,

“100 bine yakın Afrinli yurttaş, öldürülme korkusu nedeniyle evine barkına dönmeyi göze almayıp Şehba mülteci kampında kalıyor. Çok zor şartlarda yaşayan Afrinliler,Türk ordusu ve ona bağlı silahlı gruplarca bombardımanlarına maruz kalıyor.”

Suriye’deki Birleşmiş Milletler (BM) İnceleme Komitesi ve Hukuk Kuruluşu, Türk devleti güdümündeki cihatçı çetelerin işgal altındaki Afrin’de savaş ve insanlık suçu işlediğini açıklayarak Türk devletini uyarmış ve çetelerin sebep olduğu suç ve ihlallerin sona erdirilmesini istemişti.