Skip to main content

Türk devleti çeteleri Heftanin’e yerleştiriyor

Türk devleti çeteleri Heftanin’e yerleştiriyor
Türk devletinin Rojava’nın işgalinde para karşılığı kullandığı cihatçı çeteleri Güney Kürdistan topraklarında işgal ettiği Heftanin bölgesine yerleştirmeye başladığı bildirildi.
posted onDecember 24, 2020
nocomment

Türk devleti, Suriye’nin İdlib ve Batı Kürdistan’ın (Rojava), Afrin, Serêkaniyê, Grê Spi, Cerablus ve Bab’ın işgalinde kullandığı El Nusra ve Türkistan İslam Partisi  adlı çete gruplarını Libya ve Karabağ’dan sonra Güney Kürdistan’ın (Başûr) işgalinde kullanmayı planlıyor.

Hawar Haber Ajansı’nın (ANHA) kendi kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Başûr topraklarında 8 ile 45 km derinliğine varan bölgeyi işgal ederek “güvenli bölge” adı altında kalıcı şekilde denetiminde tutmayı planlayan Türk devleti, güdümündeki bu çete gruplarını bu alanlara yerleştirmeyi hedefliyor.

Türk devletinin, çetelerini özellikle Heftanin alanına yerleştirmeyi hedeflediği belirtilirken, söz konusu çete sevkiyatının Rusya ile Türk devleti arasında yapılan İdlib anlaşmasının bitmesi durumunda gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Haberde ayrıca Türk devletinin, Başûr topraklarında gerçekleştirdiği işgale karşı olası uluslararası tepkilerin gelmesi durumunda böylesi bir çete sevkiyatını yapmayı planladığı belirtildi.

Kerkük, Diyala ve Şengal’de hedefte

Türk devletinin Başûr ve Irak topraklarına yönelik işgal planlarına dair bilgi veren ve isminin açıklanmasını istemeyen kaynak, hedefte sadece Heftanin’in değil, Kerkük, Şengal, Hemrin, Hewice ve Diyala gibi yerlerin de olduğunu söyledi.

Bu bölgelerde ise Türk devletinin başta Haşdi Türkmen denilen grup olmak üzere kendisine yakın kesimlerden silahlı birimler oluşturmayı planladığı belirtildi.

Türk devletinin Heftanin’e yerleştirmeyi planladığı Türkistan İslam Partisi adlı çete grubu Uygur, Çeçen, Özbek, Tacik ve diğer Orta Asya bölgelerinden toplanan cihatçı teröristlerden oluşuyor.