Skip to main content

Rojhelatlı bilim insanı Prof. Dr. Kerimi, Herzberg Fizik Ödülü’ne layık görüldü

Rojhelatlı bilim insanı Prof. Dr. Kerimi, Herzberg Fizik Ödülü’ne layık görüldü
Kanada Fizikçiler Derneği’nin fizik alanında büyük başarılara imza atan kişilere verdiği Herzberg Fizik Ödülü’nün bu yılki sahibi, Rojhelatlı bilim insanı Prof. Dr. İbrahim Kerimi.
posted onDecember 24, 2020
nocomment

Kanada Fizikçiler Derneği (CAP) tarafından her yıl fizik alanında verilen “Herzberg” ödülü bu yıl Doğu Kürdistanlı (Rojhelat) Kürt bilim insanı Prof. Dr. İbrahim Kerimi’ye verildi.

Rojhelatlı bilim insanı Prof. Dr. İbrahim Kerimi, Kanada Fizikçiler Derneği tarafından her yıl verilen Herzberg Fizik Ödülü’ne layık görüldü. İbrahim Kerimi ödülünü 22 Aralık’ta düzenlenen online törende aldı.

İnstagram hesabından açıklama yapan Kerimi, 22 Aralık’ta Kanada’nın Ottawa kentinde Zoom üzerinden Kuantum fiziği ile ilgili yaptığı bilimsel sunum ardından ödülünün kendisine takdim edildiğini belirtti.

Kanadalı Nobel Ödülü sahibi Gerhard Herzberg adına her yıl verilen ödüle layık görülen Kürt bilim insanı İbrahim Kerimi, doktorasını tamamladıktan sonraki 12 yıl içinde Kanada’da fizik alanında üstün araştırma başarısı göstermesinden dolayı “Herzberg Ödülü”ne layık görüldü.

Prof. Dr. İbrahim Kerimi kimdir?

Rojhelatlı ünlü fizikçi İbrahim Kerimi, 1978 yılında Rojhelat’ın Sakız kentinde dünyaya geldi. İlköğretim ve liseyi memleketinde bitiren Kerimi, Kırman Üniversitesi Fizik Bölümü’nü birincilikle bitirdi.

2003'te İran'ın Zıncan kentinde yüksek lisansını tamamlayan Kerimi, daha sonra Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Üniversitesi'nde 3 yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Kerimi, 2007'de İtalya'da doktora eğitimini tamamladıktan sonra 6 Avrupa ülkesi arasında ortak yürütülen bir proje üzerinde post doktora eğitimine başladı.

2012'de Kanada'ya giderek Ottawa Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlayan Kerimi, 2017 yılından beri aynı üniversitede fizik profesörü olarak bilimsel araştırmalar yapmaya devam ediyor.