Skip to main content

Lavrov ve Borisov Şam’da Esad ile görüştü: Konu Rojava-Şam uzlaşması

Lavrov ve Borisov Şam’da Esad ile görüştü: Konu Rojava-Şam uzlaşması
ABD’nin Sezar Yasaları ile Suriye rejimine yönelik başlattığı ağır ekonomik yaptırımlar ardından Rus üst düzey yetkililerinden Şam’a destek için geniş katılımlı ziyaret gerçekleşti. Rusya’nın çantasında Şam ile Kürtlerin yakınlaştırılması dosyasının da olduğu değerlendirmeleri yapıldı.
posted onSeptember 7, 2020
nocomment

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov ve üst düzey Rus yetkililerinden oluşan Rusya heyeti Şam’a ziyaret gerçekleştirerek Suriye rejimi Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldi.

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın aktardığına göre, görüşmede iki taraf, çeşitli alanlarda ikili işbirliğinin ulaştığı düzey hakkında memnuniyetlerini dile getirdi.

Haberde Beşar Esad ile Sergey Lavrov’un, Moskova-Şam işbirliğini geliştirme ve ortak çıkarlar doğrultusunda yükseltmeye devam etmeleri konusundaki ortak irade beyanında bulunduğu belirtildi.

Görüşmede, iki taraf arasında imzalanan ekonomik anlaşmaların uygulanmasına yönelik usuller ve ABD yönetiminin Suriye rejimine yönelik uygulamaya koyduğu Sezar yasaları diye tabir edilen ağır ekonomik yaptırımlarının etkilerinin hafifletilmesine yönelik adımların ele alındığı aktarıldı.

Beşşar Esad da, Suriye halkının arzuladığı geleceği elde etmek için, güvenlik ve istikrarı sağlamak adına “terörle mücadele” çalışmalarına paralel olarak Suriye'nin yaşadığı sorunları siyasi yollarla çözmek için esneklik peşinde olduklarını belirtti.

Esad ayrıca, siyasi, askeri ve ekonomik yönden sunduğu desteklerden ötürü Rusya'ya teşekkür ederek, Suriye hükümetinin iki ülke arasında imzalanan anlaşmaları uygulamak için kararlı olduğunu vurguladı.

Rojava-Şam yakınlaşması

MSD

 

Rus heyetinin Şam’a bu ziyaretinden önce Rusya’nın resmi davetlisi olarak Moskova’ya giden Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eş Başkanı İlham Ahmed liderliğindeki Batı Kürdistan Özerk Yönetimi (Rojava) heyeti, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve diğer bazı Rus üst düzey yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Rojava heyeti Moskova’da, Suriye muhalefetinin Moskova protokolünde bulunan Halkın İradesi Partisi ile Suriye’de Ademi merkeziyetçiliği esas alan bir anlaşma imzaladı.

Siyasi analistler, Rojava Özerk Yönetimi ile Şam yönetimini yakınlaştırmak amacıyla Beşar Esad’a Kürtlere statü verilmesi konusunda baskı uyguladığını ve Lavrov liderliğindeki geniş katılımlı Rus heyetinin Şam’a gerçekleştirdiği ziyaretin de amacının bu olduğunu belirtiyor.

Analistler, ziyaretin basına yansıyan yönünün Suriye rejimiyle iş yapan yabancı firmaları cezalandıran sert ABD yaptırımları karşısında Şam ekonomisini ayakta tutmak için destekleme çabası gibi gösterilmesine karşın ziyaretin temel nedeninin, Şam ile Kürtler arasında orta yolu bulma amacı olduğunu ifade ediyor.