Skip to main content

Libya Temsilciler Meclisi’nden Mısır’a askeri müdahale daveti

Libya Temsilciler Meclisi’nden Mısır’a askeri müdahale daveti
Libya Temsilciler Meclisi, Türk devleti ve güdümündeki Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerinin Sirte ve Cufra şehrine saldırıya hazırlanmaları ardından Mısır'a resmi olarak askeri müdahale çağrısında bulundu.
posted onJuly 15, 2020
nocomment

Tobruk merkezli meşru Libya Temsilciler Meclisi, Türk yayılmacılığına karşı Mısır’a Libya’ya askeri müdahalede bulunma çağrısında bulundu.

Türk devleti ve güdümündeki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Sirte ve Cufra şehirlerine saldırıya hazırlandıklarının bildirilmesi ardından, Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nu Libya’nın resmi ordusu olarak kabul eden Temsilciler Meclisi, ulusal güvenliğine tehdit söz konusu olduğu için Mısır ordusunun Libya'ya askeri müdahale etmesi gerektiğini açıkladı.

Akile Salih'in başkanlık ettiği Temsilciler Meclisi yaptığı yazılı açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin geçen hafta Libya'ya müdahale etme imasının Temsilciler Meclisi tarafından memnuniyetle karşılandığı vurgulayarak “İki ülkeyi hedef alan ulusal güvenlik tehditlerinin ortaya çıkması durumunda Mısır Silahlı Kuvvetleri Libya’ya müdahale etmeli" ifadeleri yer aldı.

Libya'da 2015 yılında imzalanan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarıyla da uluslararası meşruiyet verilen Suheyrat Anlaşması ile Libya Temsilciler Meclisi, Libya’nın resmi yasama organı olarak meşruiyet kazanmıştı. Ancak anlaşma gereği, yürütme mercisi ise Ulusal Mutabakat Hükümeti olarak belirtilmişti.

Temsilciler Meclisi’nin, 2015 yılında imzalanan Suheyrat anlaşmasıyla Libya'nın yönetimi için UMH ile birlikte belirlenen meşru temsilci olması hasebiyle bu davet daha bir önem kazanıyor. Dolayısıyla Türk devletinin şimdiye kadar kullandığı "meşru hükümetin daveti üzerine Libya'dayız" argümanı artık önemini yitirmiş bir argüman oldu zira Mısır’ın bu davete riayet etmesi halinde Mısır ordusunun bu müdahalesi meşru bir zeminde gerçekleşmiş olacak.

Öte yandan Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ehmed El Mismari, Türk devleti ve Mutabakat Hükümeti güçlerinin Sirte ve Cufra şehrine saldırıya hazırlandıklarını belirterek, "önümüzdeki saatlerde büyük bir savaşa tanık olacağız" dedi.

Arap medyası, Türk keşif uçaklarının Sirte semalarında uçuşlara başladığını duyurdu., Türk subaylarının ise Sirte civarlarında, semalarında ise Türk keşif uçaklarının görülmeye başlandığını duyurdu.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz Pazartesi akşamı ABD Başkanı Donald Trump ile Libya konusunu telefonda görüşmüştü.

Siyasi gözlemciler, Mısır ordusunun Temsilciler Meclisi’nin davete icabet etmesi durumunda, önümüzdeki günlerde Afrika’nın kuzeyinde büyük bir savaşın başlayabileceğini belirtiyorlar.