Skip to main content

Boko Haram, Nijerya’da bir köyü bastı: En az 69 kişi öldü

Boko Haram, Nijerya’da bir köyü bastı: En az 69 kişi öldü
Radikal cihatçı Boko Haram terör örgütü, Nijerya’nın Borno eyaletine bağlı Foduma Kolomaiya köyüne baskın düzenleyerek en az 69 kişiyi katletti.
posted onJune 10, 2020
nocomment

Radikal cihatçı Boko Haram terör örgütünün Nijerya'nın kuzeydoğusunda bir köye düzenlediği silahlı baskında en az 69 kişiyi katlettiği bildirildi.

Nijerya ulusal basında yer alan haberlere göre, Nijerya’nın Borno eyaletine bağlı Foduma Kolomaiya köyüne baskın düzenleyen Boko Haram teröristleri, silahla insanlara rastgele ateş açtı.

Boko Haram’ın çok sayıda evi de ateşe verdiği saldırısında en az 69 kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı aktarıldı.

Son iki ayda çatışmalar artmıştı

Nijerya Genelkurmay Başkanı Tukur Yusuf Buratai, geçtiğimiz Pazartesi günü yaptığı açıklamadan, son iki ayda Boko Haram'a yönelik düzenlenen operasyonlarda bin 429 örgüt üyesinin etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı.

2002 yılında Nijerya’nın Borno eyaletinde Muhammed Yusuf tarafından ülkeye şeriat getirmek amacıyla kurulan Boko Haram'ın 2009'dan itibaren düzenlediği kitlesel şiddet eylemlerinde 20 binden fazla kişi öldü.

DAİŞ'e biat etti 

Temmuz 2007 - Haziran 2014 tarihleri arasında 5 binden fazla insanı katleden Boko Haram'ın lideri Ebu Bekir Şekau, yayınladığı bir videoda, ABD ve Batı Kürdistan’daki ( Rojava) Kürt güçlerinin ortak istihbarat ve operasyonu ile öldürülen DAİŞ’in eski lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'ye biat ettiklerini duyurmuştu.

Boko Haram'ın, 2009'da lideri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından başlattığı ve yeni lideri Ebu Bekir Şekau ile birlikte sürdürdüğü kitlesel şiddet eylemlerinde şimdiye kadar 13 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

Boko Haram terör örgütü, 2015'ten bu yana ülkenin sınır komşuları Kamerun, Çad ve Nijer'de de saldırılar düzenliyor. Örgütün, Çad Gölü Havzası'ndaki saldırılarında en az 2 bin kişi hayatını kaybetti.