Skip to main content

WHO’dan Rojava’ya Coronavirüsle mücadele desteği

WHO’dan Rojava’ya Coronavirüsle mücadele desteği
Dünya Sağlık Örgütü, Coronavirüse karşı mücadelede yeterli tıbbi ve teknik imkanların olmadığı Rojava’ya nihayet destekte bulundu.
posted onJune 2, 2020
nocomment

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele kapsamında Batı Kürdistan’a (Rojava) sağlık malzemeleri konvoyu gönderdiğini duyurdu.

WHO’nun Twitter hesabından yapılan açıklamada, Coronavirüs salgını ile mücadele kapsamında bir sağlık malzemesi konvoyunun Rojava Qamişlo kentine gönderildiği bildirildi.

Açıklamada, Rojavalı yetkililerin talebine yanıt vermenin bir parçası olarak Qamişlo'ya 20 tonluk bir tıbbi sevkiyat gerçekleştirildiği, sevkiyat konvoyunda Coronavirüse karşı mücadele için 8 binden fazla tedavi ve inkübatör, vantilatör ve diğer kişisel koruyucu ekipman gibi tıbbi malzemeler içerdiği kaydedildi.

WHO

 

WHO açıklamasında ayrıca, Coronavirüs salgını ile mücadele kapsamında gönderilen sağlık malzemelerinin Rojava’daki sağlık merkezlerine dağıtılacağı belirtildi.

Rojava Özerk Yönetimi’nin defalarca yardım çağrıları yapmasına karşın Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi dışında hiçbir kurum ve ülke Rojava’ya Coronavirüsle mücadele için tıbbi destekte bulunmamıştı.

Özerk Yönetim Sağlık Komisyonu, acil ihtiyaç olmasına karşın WHO’nun söz verdiği sağlık malzemelerini göndermediği için WHO’yu eleştirmişti.

Komisyon ayrıca, Coronavirüs salgınını dikkate almayan ve Qamişlo’ya uçak seferlerini devam ettiren Suriye rejimini de sert bir şekilde eleştirmiş, Rojava’da salgınla ilgili olumsuz bir durum olması durumunda bunun sorumlusunun Suriye rejimi olacağını vurgulamıştı.