بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Zara Muhammedi’nin Kürtçe ısrarı  

Zara Muhammedi’nin Kürtçe ısrarı  
posted onJanuary 6, 2022
noبۆچوون

 Kürtçe öğretmenliği yaptığı için İran tarafından 5 yıl hapis cezasına çarptırılan Zara Muhammedi, İran medyasının röportaj talebine Farsça bilmesine rağmen Kürtçe tercüman bulundurulması şartını koşuyor.  
 
Doğu Kürdistan’ın Sine kent merkezi ve köylerinde Kürt çocuklarına Kürtçe öğrettiği için İran rejimi tarafından 5 yıl hapis cezasına çarptırılan ve bu sebeple Cumartesi günü cezaevine girecek olan Nujin Derneği Sosyal ve Kültür Komisyonu Üyesi Zara Muhammedi, Kürtçe ısrarından vazgeçmiyor. 
 
Clubhouse’da açılan bir sohbet odasında yargılama sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Zara Muhammedi, İran medyasının kendisi ile yapmak istediği röportaj tekliflerine Farsça bilmesine rağmen Kürtçe tercüman bulundurulması şartını koşuyor.  
 
Nujin Derneği olarak Kürtçeyi konuşmak ve korumanın temel prensipleri arasında olduğunun altını çizen Muhammedi, “Fars medyası benimle röportaj yapmak istediğinde, ilk şartım tercüman bulundurulması yönündeydi. Onlara her defasında, anadilimde röportaj vereceğimi, Farsça konuşmayacağımı vurguladım” diye konuştu. 
 
Zara Muhammedi, istihbarat ve emniyetteki sorgulama sürecinde de Kürtçeden taviz vermediğini belirterek, “Gerek cezaevinde, gerekse istihbarat ve emniyette beni sorguladıklarında hep Kürtçe konuştum. Sorulara Farsça cevap vermek istemiyordum. Soruşturma sürecinin uzamasının sebebi de buydu” dedi. 
 
Hakkında verilen 5 yıllık hapis cezasının yasal değil siyasi bir karar olduğunu vurgulayan Zara Muhammedi, insan hakları örgütlerine duyarlılık çağrısını yineledi. 
  
Ne olmuştu? 
 
Sine kent merkezi ve köylerinde açılan Kürtçe dil kurslarında öğretmenlik yapan Zara Muhammedi, 23 Mayıs 2019’da İran istihbarat güçleri tarafından tutuklanmış, 12 Aralık 2019 tarihinde 33 bin dolar kefalet karşılığında serbest bırakılmıştı.  
  
Sine Devrim Mahkemesi’nde yargılanmasına devam edilen Zara Muhammedi’ye Temmuz 2020’de 10 yıl hapis cezası verilmişti. Muhammedi’nin cezası daha sonra Sine Temyiz Mahkemesi tarafından 5 yıla indirilmişti. 
 
Muhammedi, kararın bozulması için Sine Mahkemesi Başkanlığı’na başvuruda bulunmuştu ancak mahkeme, Pazar günü verdiği kararda Muhammedi’nin itirazını reddederek cezasını çekmek üzere cezaevine teslim olmasını istemişti. 
 
Zara Muhammedi, Sine Mahkemesi Başkanlığı’nın verdiği son karara göre Cumartesi günü cezaevine girecek.