بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Yargıtay, HDP’nin kapatılması istemiyle AYM’ye dava açtı

Yargıtay, HDP’nin kapatılması istemiyle AYM’ye dava açtı
posted onMarch 18, 2021
noبۆچوون

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) dava açtı.

AYM'ye gönderilen iddianamede HDP üyelerinin "devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, ortadan kaldırmayı amaçladıkları" belirtildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin yapmış olduğu açıklamada, “Halkların Demokratik Partisi yönetici ve üyelerinin beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıkları, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri, örgütün uzantısı olarak faaliyetlerde bulunarak, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladıkları anlaşıldığından, adı geçen siyasi partinin kapatılması Anayasa Mahkemesinden talep edilmiştir" dedi.

Yargıtay’ın kapatma davası hakkında yazılı açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan, “Partimize yönelik kapatma davası, ülke demokrasisine ve hukukuna ağır bir darbedir. Bu iktidar, darbeci bir yönetim olarak tarihe adını yazdırmıştır” ifadesini kullandı. 

Demokrasi güçleri ve toplumsal muhalefeti ortak mücadeleye çağıran Buldan ve Sancar, sürecin sonunda kazanacak olan tarafın kendileri olacağını belirtti.

MHP Lideri Devlet Bahçeli, 11 Ocak’ta Yargıtay’a HDP’yi kapatma çağrısı yapmıştı.