بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Foreign Policy: Erdoğan Türkiye’yi Çin’in müşterisi bir devlete dönüştürüyor

Foreign Policy: Erdoğan Türkiye’yi Çin’in müşterisi bir devlete dönüştürüyor
Foreign Policy, batı demokrasisinden uzaklaşan Erdoğan idaresindeki Türk devletinin, Uygur Türklerini yüz üstü bırakma pahasına Çin’e yaklaştığını, bu durumun Türk devletini otoriter bir yönetime dönüştürdüğünü yazdı.
posted onSeptember 17, 2020
noبۆچوون

Amerikan Foreign Policy dergisi, Türk devletinin Çin ile ticari ilişkilerinin nasıl geliştiğini kaleme alan “Erdoğan Türkiye'yi Çin'in müşterisi olan bir devlete dönüştürüyor” başlığıyla bir makale yayımladı.

Makalede, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eskiden Çin’in Sincan'daki Müslüman Uygur Türklerine yönelik uygulamalarını ağır insan hakları ihlâlleri olarak gördüğü ve Çin’in bu politikalarını yüksek sesle eleştirdiği, dolayısıyla Türk devletinin Uygur Türkleri için bir güvence merkezi haline geldiği vurgulanarak şu değerlendirme yapılıyor:

“Sonra birden bire beklenmeyen bir sapma yaşandı. 2016'da Türkiye, 2001'den beri Türkiye'de yaşayan, önde gelen Uygur aktivistlerinden Abdülkadir Yapcan'ı tutuklayarak Çin’e iade etti. 2017'de de Türkiye ve Çin, gerçekleştirilen eylem taraf ülkelerden sadece birinde suç olarak kabul edilse bile suçluların iade edilmesini öngören bir anlaşma imzaladı. 2019'dan bu yana Türkiye yüzlerce Uygurluyu tutuklayarak Çin’e iade edilmeleri için geri gönderme merkezlerine gönderdi. Erdoğan'ın bu konudaki ifadeleri de daha diplomatik olmaya başladı, Erdoğan iktidarına yakın medyanın da Uygur sorununu ele alan haberlerinin dili değişti.”

“Politik sapmanın sebebi ekonomik kriz”

Foreign Policy, Türk devletinin Uygur Türkleriyle ilgili politika değişimini, Türk devletinin yaşadığı ekonomik krize bağlıyor. Makalede, Ankara'nın geride kalan birkaç müttefikiyle birlikte Çin'den de medet umduğu ve bu sebeple Çin'in taleplerine uyum sağlamak durumunda kaldığı belirtiliyor.

Ekonominin yabancı yatırımcının çekilmesi, yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını ve daha az turist gelmesi gibi sebeplerle daha da kötüye gittiği yazılan makalede, “Bir zamanlar bölgede demokrasi ve yükselen ekonomi modeli olarak görülen Türk devleti, artık Liberal Demokrasi İndeks'ine göre batı demokrasileri yerine Çin'e daha yakın otoriter bir yönetim” ifadelerine yer veriliyor.