Kuzey Kürdistan’da (Bakur) siyasi faaliyet yürüten Azadî Hareketi’nden (Hereketa Azadi), yapılan açıklamada, Newroz’un Ortadoğu haklarının bayramı olmadığı belirtilerek, “Bu kutsal bayramımızın içerik ve manasını değiştirmeye hiç kimsenin hakkı yoktur” denildi.
Azadî Hareketi’nden “Newroz Ortadoğu haklarının bayramı değil, Kürt halkının bayramıdır” başlığıyla yapılan açıklamada, “Son yıllarda özellikle Bakur’da kimi grup ve şahıslar bilinçli olarak kimileri de bilinçsizce Kürd halkına ait olan Newroz Bayramı’nın içini boşaltmanın çabası içindeler. Ve Newroz için Ortadoğu halklarının bayramı demektedirler” ifadelerine yer verildi.
Kürtler ve Farslar dışındaki Ortadoğu halkları denilen halkların, Arap, Yahudi, Asuri /Süryani, Ermeni, Türk/Türkmen, Dürzi, Kıpti şeklinde sıralandığı açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Bu halklardan Araplar Newroz’u kutlamak bir yana ateşperestliğin ve cahiliyenin devamı gibi görüp küçümseyip ve saldırmaktadır.
Yahudiler ne şimdi nede tarih boyunca böyle bir bayram kutlamamış ve çoğu Yahudi’nin bu bayramdan haberi bile yoktur.
Asuri / Süryaniler kutlamak bir yana onlar için bu bayram bir yas ve matem günüdür. Çünkü Asur İmparatorluğu’nun yıkılışı ve Med İmparatorluğu’nun kuruluşu bu günle başlamaktadır ve o günden bu yana 2720 yıldır Asuriler, Kürtlerden yedikleri darbeyle devlet sahibi olamamıştır. Kısacası Asuri- Süryanilerin kutlaması işin doğasına aykırıdır.
“Türk bürokrasisi eline çekiç alıp Kawa’yı taklit ediyor”
Ermenilerin bu bayramı kutladığına dair ne tarihsel nede güncel hiç bir kayıt bulunamaz.
Türk ve Türkmenlerin kutladığına da şahit olan bir kişi bulamazsınız. Ancak son yıllarda Türk bürokrasisi eline çekiç alıp Demirci Kawa’yı taklit ederek aslında Türk bayramıymış demektedir. Bununla yıllardır yasaklayamadıkları Newroz’u kendi milli çıkarlarına evriltmenin hesabını yapmaktadırlar.
Dürzi ve Kiptilerin bu bayramdan haberdar oldukları bile şüphelidir.
Kürt ve Farslar (Med ve Pers) dışında bu bayramı kimi Orta Asya devletleri kutlamaktadır ancak bu kendilerine ait olan bir bayram olduğu için değil, Medlerin ve Perslerin egemenliği altında kalıp bu imparatorlukların baskın kültür olmasından kaynaklı bir kutlamadır. Tıpkı Hristiyan olmayan Kürt toplumunun ve diğer bazı Müslüman toplulukların yeni yılı kutlaması gibi, yani baskın kültürün etkisinde kalmasıyla alakalıdır.
Bu nedenlerle Newroz başta da belirttiğimiz gibi özbeöz Ķürt ve kimi Ari toplulukların bayramıdır. Çünkü Avrupa’daki Aryen kökenli Alman ve İngilizler ve yine Hintliler Aryen olmalarına rağmen bu bayramı kutlamamaktadırlar.
Bu kutsal bayramımızın içerik ve manasını değiştirmeye hiç kimsenin hakkı yoktur.
1ê Newroz 2720î Kurdî, 21 ê Adarê 2020î Mîladî”