با اقدام دولت جمهوری اسلامی ایران در افزایش سطح غنی سازی اورانیوم، بیش از غلظت 3.67 درصد، آنگونه که یکشنبه شانزدهم تیر/ هفتم ژوئیه در نشست خبری عباس عراقچی معاون وزارت خارجه، بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران و با حضور علی ربیعی سخنگوی دولت حسن روحانی اعلام شد، همه شواهد حاکی است که شمارش معکوس برای آغاز حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران شروع شده است.
دولت اسرائیل، زودتر از هر دولت دیگری در جهان به این اقدام ایران واکنش نشان داد و گفت «ایران با این کار، خطوط قرمز را زیر پا گذاشت»؛ سخنی که از زبان یووال اشتاینیتز وزیر انرژی این کشور بیان شد.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نیز در نشست دولتش در این روز در واکنش سریع به اقدام ایران، در اظهاراتی معنادار، به نحوه آغاز جنگ جهانی دوم اشاره کرد و گفت که آن جنگ نیز با «یک اقدام به ظاهر کوچک از سوی آلمان نازی شروع شد». نتانیاهو گفت اقدام ایران «بسیار بسیار خطرناک است».
علی ربیعی وزیر کار پیشین و سخنگوی دولت روحانی در نشست خبری تهران به طور تلویحی به مخاطراتی که این اقدام ایران دارد، اشاره کرد ولی ادعا کرده و گفت «ما به سلامت از این مراحل عبور خواهیم کرد و با سیاست های رهبری انشاالله از زندگی مردم در برابر فشارها حمایت خواهد شد». او ظاهرا از یاد برد که «سیاستهای رهبری» نظام، سی سال است که ایران را فلاکت اقتصادی و ورشکستگی سیاسی و بینالمللی کشانده و مخاطرات برای کشور و ملت ایران را به تازگی به میزان بسیار زیادی افزایش داده است.
یک سناتور جمهوریخواه لیندزی گراهام که در همین روزهای گذشته در سفر به منطقه بوده و از جمله با مقامات ارشد اسرائیل دیدار کرده، به شبکه سیبیاس گفته بود از روز هفتم ژوئیه با اقدام ایران در عبور از درجه غلظت غنیسازی اورانیوم، احتمال حمله اسرائیل به ایران، یک احتمال بسیار جدی است.
هر چند همه شواهد نشان میدهد که دونالد ترامپ در اندیشه حمله نظامی دامنهدار به ایران نیست، اما هر تحرک احتمالی اسرائیل نسبت به تصمیمات ایران، پای آمریکا را نیز به دامان رویارویی نظامی خواهد کشاند تا در کنار متحد خود، اسرائیل، قرار گیرد، و بعید نیست که به درگیری منطقهای منجر شود و پای کشورهای دیگر نیز، حتی ناخواسته، به آن باز شود.
تولسی گابارد یکی از نامزدهای حزب دموکرات برای انتخابات ریاست جمهوری سال آینده آمریکا شنبه شب ششم ژوئیه به شبکه سیبیاس گفت بروز جنگ میان آمریکا و ایران با جنگ میان آمریکا و عراق فاصله زیادی دارد و ویرانگرتر خواهد بود.
درهمین حال، تولسی گابارد بعید ندانست که خسارات زیادتری نیز در مقایسه با جنگ آمریکا و حکومت صدام حسین، از رهگذر جنگ احتمالی پیش رو با ایران، دامن خود آمریکا و نیز کشورهای دیگر و جامعه جهانی را بگیرد در کنار آنکه بیشترین خسران آن برای ایران خواهد بود. اما او تاکید کرد که مدافع منافع آمریکا است و برای مصالح کشورش بیشتر نگرانی دارد.
تولسی گابارد در حالی این سخنان را بیان داشت که یکی از معدود مخالفان خروج آمریکا از برجام است و بر لزوم بازگشت به آن تاکید کرده است.
دونالد ترامپ که بارها در روزهای گذشته ایران را به احتیاط فرا خواند، گفته است باید دید که چه خواهد شد؛ اما اسرائیل نیز که ظاهرا موجودیت خود را از ناحیه حکومت ایران از این به بعد بیشتر در خطر خواهد دید، نشان داده است که با وجود اتحاد راهبردی با آمریکا، برای اجرای سیاست خود اهمیت بیشتری قائل است و هر گاه که لازم شده، به مواضع آمریکا اهمیتی نداده است.