نوروز ١٣٩٧ سریال «پایتخت ٥ » باکس سریالهای نوروزی سیمای جمهوری اسلامی قرار گرفت. سریالی که توانسته در میان معدود برنامههای تلویزیونی ایران مخاطب را به خود جذب کند.
شاید یکی از دلایل محبوبیت پایتخت پرداختن به یک زندگی کاملاً ساده و محلی، نزدیک به طبقه "معمولی" جامعه و همزادپنداری مخاطب با کاراکترها باشد. از طرف دیگر شوخیهای شیرین آن بویژه در قالب گویش مازنی بر زیباییهای این سریال افزوده است.
در این میان تنها چیزی که مخاطب انتظارش را ندارد و حتی شاید باعث آزارش شود، ربط دادن این سریال طنز به جریانات سیاسی، نظامی و... است؛ اتفاقی که متاسفانه در فصل جدید سریال پایتخت شاهد بودیم.
از نگاه مردم و همینطور کارشناسان، انتقادات زیادی به «پایتخت ٥ » وارد است؛ از ترویج فرهنگ ازدواج دختران در سن پایین گرفته تا تم اصلی داستان که به طور کامل از فضای طنز خارج شده و رنگ و بوی ایدئولوژیک به خود میگیرد!
اما پشت پرده این دگرگونی چه عوامل یا اشخاصی میتوانند باشند؟ در این زمینه احسان گل محمدی، روزنامه نگار در کانال تلگرامی خود مینویسد: «از دفتر فرمانده نیروی قدس سپاه با سیروس مقدم کارگردان این سریال تماس می گیرند و ترتیب جلسه میدهند. بعد جلسه سرلشکر سلیمانی و سیروس مقدم، گروهی از مشاوران به تیم سریال پایتخت معرفی شدند؛ همچنین ترتیبی اتخاذ شد تا سیروس مقدم به همراه محسن تنابنده با فرماندهان رده بالای ارتش سوریه نیز دیدارهایی داشته باشند» محسن تنابنده به عنوان بازیگردان و عنصر اصلی پایتخت بعد از مذاکره با سپاه پاسداران، برای ضبط این سریال با سازمان رسانه ای اوج توافق میکند تا دغدغه مالی ساخت فیلم نیز برطرف شود.
حتی بعد از حواشی عجیبی که حضور نگین میرزایی – مشاور و بازیگر شبکه جم – در این فیلم به راه انداخت، محسن تنابنده در گفتگویی اعلام کرد: «این دختر مگر صدام است که او را بشناسیم؟ ضمن اینکه سپاه پاسداران و سازمان رسانهای اوج نقشی در این اتفاق ندارند!»
نکته ای که در اینجا باید به آن اشاره نمود، ارتباط عجیب سپاه و محسن تنابنده با نامبرده است که بنا به ادعای برخی فعالان اپوزیسیون، جزو مظنونان ردیف اول ترور سعید کریمیان (موسس فقید گروه تلویزیونی جم) می باشد.
واکنش های مردمی به پایتخت ٥ در شبکه های اجتماعی حاکی از آن است که این سریال و هنرپیشه های اصلیاش بهدلیل همراهی با رویکردهای شعارزده حاکمیت دیگر از محبوبیت پیشین برخوردار نیستند.
حمایت معنادار کارگردان و بازیگر نقش اول پایتخت از سپاه و تبرئه این نهاد نظامی موج انتقادات زیادی علیه وی در فضای مجازی بهراه انداخت. حتی برخی رسانهها از تنابنده به عنوان بازیگری یاد کردند که حاضر شده به هر قیمتی کارش را ادامه دهد!
خلاصه آنکه در این طرفه روزگار، «مقدم و تنابنده و مهرانفر و رامینفر و خمسه و...» شاید اتیکت هنری خود را حفظ کرده باشند، اما دیگر از آنان با عنوان "هنرمند مردمی" یاد نخواهد شد. آنان ثابت کردهاند که اکتورهای قابلی هستند؛ حتی در نقش دژخیم!
* نوشتە نفیسە ھمکار آواتودی از ایران