تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Avrupa üç devinden Tahran’a yeni uyarı

Avrupa üç devinden Tahran’a yeni uyarı
Fransa, Almanya ve İngiltere, İran rejiminin metal uranyum üretmek için çalışmalara başlamasından derin endişe duyduklarını belirterek, İran rejimi elitlerine nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu.
posted onJanuary 17, 2021
noتعليق

Avrupa’nın üç dev ülkesi Fransa, Almanya ve İngiltere, İran İslam Cumhuriyeti’ni nükleer faaliyetlerinden dolayı uyardı.

Üç ülkenin Dışişleri Bakanları, metal uranyum üretmek için çalışmalara başladığını duyuran İran rejiminin bu tutumundan derin endişe duyduklarını belirterek, İran rejimine nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu.

Fransa, Almanya ve İngiltere'nin dışişleri bakanlıkları sözcüleri, konuya ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

İran rejiminin metal uranyumun üretimi için çalışmalara başlamasından derin endişe duyulduğu ifade edilen açıklamada, İran'ın metal uranyum üretmesinin hiçbir sivil güvenirliliği bulunmadığı ve potansiyel olarak ciddi askeri etkileri olduğu belirtildi.

Açıklamada, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma çerçevesinde İran rejiminin metal uranyum üretmeme ve bu konuda 15 yıl boyunca araştırma yapmama konusunda taahhüt verdiği vurgulanarak, İran rejimine bu eylemine son verme ve nükleer anlaşmayı sürdürmeyi istemesi halinde anlaşmadaki yükümlülüklerini derhal yerine getirme çağrısında bulunuldu.

İran rejimi, nükleer bir yakıt türü için araştırma ve geliştirme çalışmalarının başlamasına ilişkin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansını (UAEA) bilgilendirdiğini ve ilk aşamada metal uranyum üretmek için doğal uranyum kullanacaklarını duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) 5 daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve daimi üye olmayan Almanya ile İran rejimi arasında 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın temelini oluşturan Kapsamlı Ortak Eylem Planı, İran rejiminin plütonyum veya uranyum metalürjisi üzerinde araştırma ve geliştirme yapmasına izin vermiyor.

Metal uranyum nükleer silah yapımında kullanıldığı için üretimi çok hassas ve tehlikeli.