تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Almanya artık Türk devletine silah satmadığını duyurdu

Almanya artık Türk devletine silah satmadığını duyurdu
Türk devletinin çok sayıdaki silah ithalat talebine olumsuz yanıt verdiklerini söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, sadece diniz kuvvetlerinin kullandığı ürünler dışında Türk devletinin çok sayıdaki silah ithalat talebine olumsuz yanıt verdiklerini söyledi.
posted onJuly 27, 2020
noتعليق

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türk devlenine deniz kuvvetlerinde kullanılan araç ve teçhizat dışında, hiçbir silah satışına onay vermediklerini açıkladı.

Alman Rheinische Post ve General-Anzeiger gazetelerine gündemdeki konularla ilgili verdiği demeçte Maas, "Alman hükümeti, Suriye ve Libya'da müdahil olan Türk devletine silah satışlarını neden tamamen durdurmuyor?" sorusuna, silah satışının söz konusu olmadığı yanıtını verdi.

"Türkiye artık Almanya'dan silah temin edemiyor" diyen Maas, Türk devletinin çok sayıdaki silah ithalat talebine olumsuz yanıt verdiklerini söyleyerek, "artık sadece deniz kuvvetlerinin kullandığı ürünleri veriyoruz" diye konuştu.

“Türkiye’nin Suriye’de yaptıkları bizim için kabul edilemez”

Alman Dışişleri Bakanı Maas, Türk devletinin NATO müttefiki olduğuna ve Türk Hükümeti'nin ittifakı savunan görevler üstlendiğine dikkat çekmekle birlikte, "Türkiye'nin Suriye savaşında yaptıkları bizim için kabul edilemez" dedi.

Alman bakan, Türk devletine muharip olarak kullanılabilecek silahları satmama kararları hakkındaki değerlendirmesini, "Bir NATO müttefikine yönelik takınılan bu tutum, oldukça ileri bir adım" sözleriyle tamamladı.

Trump’ın G7’nin G8 olması teklifine ret

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Rusya'nın yeniden G7 üye devletleri arasına alınmasına yönelik çağrısıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Trump’ın çağrısını geri çevirdi.

G7’nin G8 olması veya diğer tabirle Rusya'nın yeniden G7 ülkeleri arasına dahil edilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Maas, “Ukrayna'daki krize yönelik bir çözüm olmadığı sürece Rusya'nın yeniden sanayi ülkeleri topluluğuna katılma şansı bulunmuyor” dedi.

Rusya'nın G8 ülkeleri arasından çıkarılmasının sebebinin, Kırım'ı ilhak etmesi ve Doğu Ukrayna'ya yönelik müdahalesi olduğunu hatırlatan Maas, kapıların kendine yeniden açılması için Rusya'nın üstüne düşeni yaparak, en büyük katkıyı sağlayacağını söyledi.

ABD'nin dönem başkanlığını yaptığı G7 grubunda Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya yer alıyor.

Rusya 2014’te G8'den çıkarılmıştı

Rusya, 2014 yılında Ukrayna'ya ait olan Kırım Yarımadası'nı ilhak etmesi ve Ukrayna'nın doğusundaki Lugansk ve Donesk bölgesinde Rus ayrılıkçılara destek sağlaması sonrasında G8 grubundan çıkarılmıştı. Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalarda bugüne dek 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.