تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

ABD’den Türk devletine: Doğu Akdeniz’de sondajı durdur

ABD’den Türk devletine: Doğu Akdeniz’de sondajı durdur
Türk devletinin Akdeniz’deki Yunanistan’a ait Meis Adası’nın güney ve doğusunda sismik araştırma faaliyetleri için NAVTEX ilan etmesinin ardından ABD, Türk devletinden Doğu Akdeniz’deki sondaj operasyonlarını durdurmasını istedi.
posted onJuly 22, 2020
noتعليق

Türk devletinin Akdeniz’deki Yunanistan’a ait Meis Adası’nın güney ve doğusunda sismik araştırma faaliyetleri için NAVTEX ilan etmesinin ardından ABD yönetimi, Türk devletinin Doğu Akdeniz’deki sondaj operasyonlarını durdurmasını istedi.

Türk devletinin Yunan Meis Adası’na yakın bölgelerde sismik araştırma faaliyetleri için NAVTEX ilan etmesiyle ilgili açaklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, “ABD, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tartışmalı sularda araştırma yapmak için bir NAVTEX yayınladığını biliyor” dedi.

Türk devletinin Doğu Akdeniz’de yapılacak sismik araştırma planlarını durdurmasını isteyen Ortagus, Türk devletine seslenerek, “Türkiye’yi, bölgede gerginliği artıran adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türk devletinin Doğu Akdeniz’de doğalgaz arayışına yönelik hamleleri, özellikle Kasım ayında Suriye ve Batı Kürdistan’da (Rojava) işgal ettiği alanlardan topladığı cihatçı çetelerle beslediği Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yasadışı bir şekilde deniz yetki alanları sınırlandırması konusunda mutabakat zaptı imzalamasının ardından Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Mısır başta olmak üzere Katar hariç tüm Arap ülkeleri ve Avrupalı birçok ülke tepki göstermişti.

Yunanistan, Fransa, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Mısır Dışişleri Bakanları, geçtiğimiz Ocak ayında Kahire’de bir araya gelerek, Türk devletinin Doğu Akdeniz bölgesindeki faaliyetleri konusunda duydukları derin endişeleri yansıtan ortak bir açıklama yapmıştı.

Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti de Türk devletinin bu faaliyetlerini yasa dışı ilan etmiş ve konuyu Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği’’nin (AB) gündemine getireceklerini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da geçtiğimiz ay Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gerçekleştirdiği ziyarette Türk devletinin bu faaliyetlerinin yasa dışı olduğunu ilan etmiş ve Ankara’dan bu faaliyetleri durdurmasını istemişti.