تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

BM: Türk devleti Libya’daki yangını körüklüyor

BM: Türk devleti Libya’daki yangını körüklüyor
Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, Libya’ya uygulanması gereken silah ambargosunun ciddi şekilde ihlal edildiğini vurgulayarak, Libya’nın yeni silahlar için bir "deney alanına" dönüştüğü uyarısı yaptı. Williams, Tür devleti ve BAE’nin Libya’daki yangını körüklediğini söyledi.
posted onApril 26, 2020
noتعليق

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Libya’da silah ambargosunun ciddi şekilde ihlal edildiğine dikkat çekerek, Libya’nın son dönemde yeni silahlar için bir "deney alanına" dönüştüğü uyarısını yaptı.

Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, Libya'da silah ambargosunun ciddi şekilde ihlal edildiğine dikkat çekerek, Kuzey Afrika ülkesinin son dönemde yeni silahlar için bir "deney alanına" dönüştüğü uyarısını yaptı.

“Yangını körükleyenleri biliyoruz”

Williams, Alman haber ajansı dpa’ya verdiği demeçte, "Bölgede yangını körükleyenleri biliyoruz, bunlar öncelikle Türk devleti ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)" diye konuştu.

"Ülkeye her gün silah girişi tespit ediyoruz" diyen Williams, Ocak ayı ortasında Berlin’de yapılan Libya Konferansı’nda alınan kararlara rağmen, silah ambargosunun bazı ülkeler tarafından açıkça ihlal edildiğini belirtti.

Williams, Türk devletinden Mısrata ve Trablus’a gemiler geldiğini, buna ek olarak BAE'den de yüzlerce kargo uçağı ulaştığını kaydetti.

Türk devleti Trablus'u elinde bulunduran ve radikal cihatçı grupları da bünyesinde barındıran Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne silah desteğinin yanı sıra, Suriye ve işgal ettiği Batı Kürdistan (Rojava) topraklarında bulunan cihatçı çeteleri de Libya’ya gönderiyor.

BAE ise Mısır ile birlikte, Libya’nın büyük bir bölümünü elinde bulunduran Libya Ulusal Meclisi’ne bağlı ve başında General Halife Hafter’in olduğu Libya Ulusal Ordusu’nu destekliyor.

General Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu bir yıldan uzun süredir başkent Trablus’u ele geçirmeye çalışıyor.

Türk devleti ile söz konusu hükümet arasında, 27 Kasım 2019 tarihinde "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakatı" da imzalanmıştı.

Uzun yıllar ülkeyi yöneten Muammer El Kaddafi'nin, Batı’nın desteğiyle 2011 yılında devrilmesinin ardından Libya kaosa sürüklenmişti.

Almanya, Fransa ve İtalya'dan ateşkes çağrısı

 

 

Öte yandan Libya'da devam eden çatışmalar nedeniyle Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian, İtalyan mevkidaşı Luigi Di Maio ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ortak bir bildiriyle Libya'da ateşkes çağrısı yaptı. 

Cumartesi günü yayımlanan ortak bildiride, iç savaşın devam ettiği Kuzey Afrika ülkesiyle ilgili endişelerini dile getiren dışişleri bakanları, taraflara Ramazan ayı vesilesiyle gerçek bir ateşkes için görüşmelere başlama çağrısı yaptı. 

Libya’daki tarafların tüm ülkenin çıkarı için ortak düşman yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınına karşı birlikte hareket etmesi çağrısı yapan bakanlar "Çatışmalar herhangi bir azalma olmaksızın sürüyor ve geçen haftalardaki özellikle de uzun süredir acı çekmekte olan Libya halkıyla ilgili gelişmeler endişeleri artırdı" ifadelerine yer verdi.

Berlin’de Ocak ayı ortasında yapılan Libya Konferansı’nda alınan kararların hatırlatıldığı bildiride, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams'ın yaptığı insani ateşkes çağrısının desteklendiği kaydedildi. 

Libya’daki iç savaş dokuz yıldan beri devam ediyor. Son dönemde başkent Trablus çevresinde çatışmalar hız kazanmış durumda. Birleşmiş Milletler verilerine göre Ocak ayı ortasında yürürlüğe giren ateşkes şimdiye kadar 850’den fazla kez ihlal edildi.