Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile uzun süren görüşmeler ardından belli bir noktaya vardıklarını dile getirerek Batı Kürdistan’nın (Rojava) Fırat’ın doğusu tarafına devriye üsleri kuracaklarını iddia etti. Hulusi Akar, bu üslerin Türkiye ve ABD ortak üsleri olacağını belirterek, bunların daimi olmasını istediklerini söyledi.
Akar, amaçlarının sınır hattı boyunca 30-40 kilometrelik güvenli bir bölge oluşturmak olduğunu ve kuracakları daimi devriye üslerinin Güney Kürdistan’da kurdukları üslere benzer bir şekilde olabileceğini söyledi.
İkinci ‘Arap Kemeri’ emeli
Üslerin yeri ve sayısının ABD ile görüşmeler ilerledikçe netleşeceğini de ifade eden Türk Bakan, ABD’yi kastederek, “Nisan ayında ‘Fırat’ın doğusuna hiçbir şekilde bir Türk askeri bile giremez’ diyorlardı. İşte bu toplantılarda, müzakerelerde belli bir noktaya gelindi. Sözler verildi, bazı noktalarda mutabakata varıldı, bazılarında varılamadı Şimdilerde kara devriyesi, harekât merkezi, İHA, helikopter hepsini kabul ettiler” diye konuştu.
Akar, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son haftalarda sıkça dillendirdiği gibi, Kürtlerin hafızasında kötü bir yeri olan ‘Arap Kemeri’nin ikincisini oluşturma emellerinden de bahsederek, amaçlarının, üslerin kurulması ardından Türkiye’de bulunan ve ezici çoğunluğu Arap olan sığınmacıların Rojava’da iskanlarının temin edilmesi olduğunu söyledi.
Türk bakanın bahsettiği üslerin kurulmasıyla ilgili hem YPG hem de ABD’den henüz resmi bir açıklama yapılmadı.