تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

ABD’den Almanya’ya İran karşıtı misyona katılım baskısı

ABD’den Almanya’ya İran karşıtı misyona katılım baskısı
ABD’nin Berlin Büyükelçiliği Sözcüsü Tamara Sternberg-Greller, İran rejimine karşı Hürmüz Boğazı’nda oluşturulması planlanan misyona katkı sağlaması için Alman hükümeti nezdinde resmi girişimde bulunduklarını duyurdu.
posted onJuly 30, 2019
noتعليق

ABD, Hürmüz Boğazı’ndaki ticaret yolunun güvenliğinin sağlanması için Almanya’dan askeri katkı sunmasını talep etti.

ABD’nin Berlin Büyükelçiliği Sözcüsü Tamara Sternberg-Greller, Alman Haber Ajansı’na (dpa) açıklama yaparak, İran İslam Cumhuryeti’ne karşı Hürmüz Boğazı’nda oluşturulması planlanan misyona katkı sağlaması için Alman hükümeti nezdinde resmi girişimde bulunduklarını duyurdu.

ABD'li sözcü, “Fransa ve İngiltere ile birlikte Hürmüz Boğazı’nda güvenliğin sağlanması ve İran’ın saldırganlığı ile mücadeleye destek vermesi için Almanya’ya resmi talebimizi ilettik” dedi.

Alman hükümet yetkilileri son günlerde yaptıkları açıklamalarda, ticari gemilerin Hürmüz Boğazı’ndan geçişlerinin güvenli bir şekilde teminine dönük oluşturulması tartışılan askeri misyona ilişkin kendilerine resmi bir talebin iletilmediğini açıklamıştı. 

Ancak dpa bugün ABD yetkililerine dayandırdığı haberinde, Almanya’nın Hürmüz Boğazı’na askeri katkı sağlaması yönündeki talebin Washington yönetimi tarafından geçtiğimiz günlerde yazılı olarak Berlin’e iletildiğini, Alman hükümetinin ise bu talebe henüz resmi bir yanıt vermediğini kaydetti.

 ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da 26 Temmuz’da Fox News’a yaptığı açıklamada, Japonya, Fransa, Güney Kore ve Avustralya’nın yanı sıra Almanya’ya da “Ortadoğu’da deniz ulaşımında güvenliğin sağlanması için planlanan girişime destek vermeleri talebini ilettiklerini” açıklamıştı.

Pompeo, petrol sevkiyatı ve diğer ticari ürünlerin Hürmüz Boğazı’ndan güvenli geçişinin gerçekleşmesinde çıkarı olan tüm ülkelerin bu misyona katılması gerektiğini ifade etmişti.

Berlin’den Londra’ya çağrı

Geçen hafta, İran’ın Hürmüz Boğazı’nda İngiltere bandıralı bir tankeri alıkoyduğu sırada İngiltere Dışişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Jeremy Hunt, Avrupa ülkeleri tarafından, bölgedeki ticari gemilerin güvenliğini sağlayacak bir askeri misyon oluşturulmasını önermişti.

Alman hükümet yetkilileri, Avrupa liderliğindeki böyle bir misyona katkı sağlamayı reddetmediklerini, somut talepleri ve planları gördükten sonra karar verileceğini açıklamıştı. 

Ancak İngiltere’de Boris Johnson’un başbakan olmasıyla dışişleri bakanlığı görevini üstlenen Dominic Raab'ın strateji değişikliğine gittiği, sadece Avrupa ülkelerinin katılımıyla bir askeri misyon yerine, yine Avrupa liderliğinde ancak ABD tarafından desteklenen bir misyon oluşturulmasını istediği belirtiliyor.

  Almanya'da iktidardaki Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) grup başkanvekili Johann David Wadephul, İngiltere hükümetine “planlarına açıklık getirme” çağrısı yaparak, “Tankeri İran’ın elinde olan İngiltere, bir Avrupa misyonu isteyip istemediğini açıklamalı” dedi.

Wadephul, “Yeni Başbakan Johnson liderliğindeki İngiliz hükümetinin daha çok ABD’nin de katılacağı bir misyon oluşturulmasını istediği yönünde sinyaller alıyoruz” diye konuştu.

 

Kaynak: Deutsche Welle