تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Hozan Canê serbest bırakıldı

Hozan Canê serbest bırakıldı
Türk devletinin temelsiz iddialarla yargılayarak 6 yıl 3 ay hapis cezası verdiği Kürt sanatçı Hozan Canê, 2 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Hozan Canê’nin kızı Gönül de tutuksuz yargılanıyor.
posted onOctober 1, 2020
noتعليق

Türk devleti tarafından “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan ve iki yıldır da cezaevinde bulunan Kürt sanatçı Hozan Canê'nin serbest bırakıldığı bildirildi.

 avukatı müvekkilinin serbest bırakıldığını açıkladı.

Hozan Cane'nin avukatı Nevroz Akalan, Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada, Hoazan Canê'nin geçen akşam İstanbul Bakırköy'de tutulduğu cezaevinden serbest bırakıldığını söyledi. Ancak müvekkili hakkında yurt dışına çıkış yasağı bulunduğunu vurgulayan Akalan, Türk mahkemesinin Hozan Canê'nin uzun tutukluluk halinin orantısız olduğu savunmasını kabul ederek serbest bırakılmasını onayladığını aktardı.

Avukat Akalan, Hozan Canê'nin davasının 20 Ekim'de Edirne'de görülmeye devam edeceğini belirtti.

2018'de 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı

Asıl ismi Saide İnaç olan ve Almanya vatandaşlığı da bulunan Kürt sanatçı Hozan Canê, 2018 yılında Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden kısa süre önce Türkiye kenti Edirne'de gözaltına alınmış, Kasım 2018'de de “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılanıp 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Hozan Can”e'nin avukatı Newroz Akalan, karara temyiz başvurusunda bulunmuş, temyiz incelemesi sonucunda mahkeme Ağustos ayında Hozan Canê'nin “örgüt üyesi” olduğuna dair suçlamayı kesinleştiren açık ve net kanıtlar görülemediğine hükmetmişti. Savcılık, Hozan Canê'ye yönelik iddialarını sosyal medyada yer alan paylaşımlarına dayandırmıştı.

Kızı Gönül Örs tutuksuz yargılanıyor

canê

 

Hozan Canê'nin durumuyla ilgili olarak Alman hükümeti uzun süredir diplomatik çözüm bulmak için çaba harcıyordu. Hozan Canê'yi ziyaret amacıyla Türkiye'ye giden kızı Gönül Örs de yine terör suçlamalarıyla gözaltına alınmış, tutuksuz yargılanması amacıyla yurt dışına çıkış yasağı ile serbest bırakılmıştı. 

Çağlayan’da bugün görülen davasında mahkeme Hozan Canê’nin kızı Gönül Örs’ün yurt dışına çıkış yasağını ve polise imza verme zorunluluğunu uzattı. Mahkeme heyeti başkanı kararın bir sonraki duruşmada verileceğini belirterek bir sonraki duruşma tarihi 21 Ocak olarak belirlendi.

Annesinin serbest bırakılmasından memnuniyet duyduğunu belirten Gönül Örs ancak yurt dışına çıkış yasağının uzatılması nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını kaydetti.