تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

General Mazlum: Dış güçlerin müdahalesi ulusal birlik müzakerelerini zorluyor

General Mazlum: Dış güçlerin müdahalesi ulusal birlik müzakerelerini zorluyor
General Mazlum Kobani, Rojava’da yürütülen ulusal birlik müzakereleriyle ilgili “Kürtler arası birlik çok zor çünkü yabancı güçler müzakerelerde negatif rol oynuyor ”dedi. ENKS’li Neşet Zaza ise müzakerelerde Rojava’nın idari, askeri ve ekonomik meseleleri konularında zorlanılabileceğini söyledi.
posted onJune 13, 2020
noتعليق

Omurgasını Kürt Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (HSD) Genel Komutanı General Mazlum Kobani, Batı Kürdistan’da (Rojava) Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında Kürt ulusal birliğinin sağlanması amacıyla yürütülen müzakerelerin yabancı güçlerin müdahalesine maruz kaldığını belirterek olumsuz bir tablo çizdi.

Syrian Democratic Times’a röportaj veren General Mazlum, PYD ile ENKS arasında geçtiğimiz ay başlatılan müzakerelere ilişkin, “Kürtler arası birlik çok zor çünkü yabancı güçler müzakerelerde negatif rol oynuyor” dedi.

Türk devleti ile ABD arasında varılan Güvenli Bölge anlaşmasına da değinen Mazlum Kobani, Türk devletinin taahhütlerini yerine getirmediğini vurguladı.

ABD’nin arabuluculuğuyla HSD’nin anlaşmadaki bütün maddeleri yerine getirdiğini ifade eden Kobani, ancak anlaşmadan birkaç saat sonra ağır bir savaş ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

 General Mazlum şu ifadeleri kullandı:

“Kürtler arası diyalog, Suriye’deki sorunların çözüme ulaşması için anahtar olacak. Kürtler arası birliğin sağlanması zor, çünkü dış güçlerin buna müdahalesi süreci olumsuz etkiliyor. Ancak bu girişimi başarılı kılmak için müttefikimiz ABD ve diğer uluslararası güçlerden destek alarak çalışıyoruz. İki taraf olarak, şimdiye kadar ortak bir politik vizyon oluşturmak için anlaşmaya vardık ve takip adımlarını tamamlamaya çalışıyoruz.”

PYD ile ENKS arasında Rojava’da Kürt ulusal birliğinin sağlanması amacıyla başlatılan müzakereler HSD Genel Komutanı General Mazlum Kobani’nin talebi ardından başlamıştı.

Mazlum Kobani daha geçtiğimiz haftalarda konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Diyalogun ilk aşaması başarılı bir şekilde sonuca ulaşmıştır, birlikte başarıp tarih yazacağız” demişti.

ENKS’li Neşet Zaza: Erbil başından beri destek verdi

Neşet zaza

 

PDK – S Politbüro ve ENKS Meclis Üyesi ve aynı zamanda ENKS Denetleme ve Soruşturma Komisyonu Sorumlusu Neşet Zaza ise konuya dair yaptığı açıklamada Rojava’daki birlik görüşmelerinin aslında daha önceden Fransa öncülüğünde geliştirilmek istendiğini, hiçbir ilerleme sağlanamadığı için bu görüşmelerin sona erdiğini ancak uzun bir aradan sonra HSD Genel Komutanı Mazlum Kobani’nin insiyatifiyle yeni bir sürecin başladığını söyledi.

Mazlum Kobani’nin başlattığı bu insiyatifin ABD tarafından da olumlu karşılandığını ifade eden Zaza, ABD’nin de ENKS ile PYD arasında müzakere görüşmelerinin başlaması ve birlikte bazı adımların atılması konusunda pozitif yaklaştığını ve ENKS’nin de görüşmeler için tavrını belirleyerek, hazır olduğunu deklere ettiğini belirtti.

Başlangıç olarak olumlu bir zeminin yaratılması için öncelikle siyasi tutukluların akıbetlerinin açıklanması ve serbest bırakılmaları, aynı şekilde PYD tarafından siyaset yapmaları engellenen siyasilerin önündeki engellerin kaldırılması ve ENKS’nin yanlış kararlar neticesinde kapatılmış çalışma ofislerinin yeniden açılmasına izin verilmesi gerektiğini ifade eden Zaza PDK Genel Başkanı Mesud Barzani ve Kürdistan Bölge Başkanı Neçirvan Barzani’nin başlangıçtan beridir verilebilecek bütün destekleri sunduklarını vurguladı.

“İdari, askeri ve ekonomik meselelerde bazı görüş farklılıkları olabilir”

ENKS’nin PYD ile ayrıştığı temel müzakere başlıklarının esasen askeri, siyasi ve ekonomik başlıklar olduğunu vurgulayan Neteş Zaza şunları söyledi:

“Aslında PYD ile çok ciddi ve derin bir görüş ayrılığı içerisinde de değiliz. Bazı konularda yorum ve tavır farklılıklarımız olmasına rağmen esas konularda yakın görüş birliğine sahip olduğumuzu belirtebilirim.  Ama idari, askeri ve ekonomik konularda aramızda ciddi bazı farklılıkların olacağını tahmin ediyoruz. Fakat her iki taraf olarak halkımızın çıkarlarını esas alabilirsek ve karşılıklı bazı tavizler verebilirsek, eminim ki bu konularda da sağlam ve güçlü adımlar atabiliriz.”