Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınının dünya genelinde insan hakları için "dramatik sonuçları" olduğunu söyledi.
Alman parlamentosunda salgının küresel sonuçlarına ilişkin gerçekleştirilen oturumda konuşan Maas, bu krizin "otoriter" eğilimleri nasıl teşvik ettiğini "büyük bir endişeyle gözlemlediklerini" belirtti.
Maas, Coronavirüs kisvesi altında otoriter eğilimlerin güçlenmesiyle ilgili Türk devleti ve İran İslam Cumhuriyeti’ni örnek verirken, Rusya, Venezuela ve Çin'i de bu gruba dahil etti. Heiko Mass, bu 5 devletin gazetecilere yönelik baskıcı uygulamalarını eleştirdi.
Alman Bakan, İran rejiminin tutuklama furyası, Türk devletinin muhaliflere gözdağı verme girişimleri, Rusya'da ölüm tehditleri ve cezai soruşturmalara, Venezuela tutuklamalara ve Çin'de sınır dışı edilen, tutuklanan ve ortadan kaybolan gazetecilere dikkat çekti.
"Tedbirler geçici olmalı"
"Avrupa'nın ortasında da hukukun üstünlüğüne sekte vurmak için acil durum önlemlerinin kullanıldığına şahit oluyoruz" diyen Maas, dezenformasyonun beş yıla kadar hapis cezası öngörülen bir suç olarak kabul edildiği Macaristan'ı eleştirdi.
Maas, tüm ülkelerin Coronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında insan haklarını geçici olarak kısıtlayan önlemler alabileceğini ancak bu tedbirlere "meşru amaçlar" için başvurulması gerektiğini ifade etti. "Orantılı olmaları lazım. Her şeyden önce de geçici olmaları lazım" diyen Maas, Almanya'nın 1 Temmuz'da Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nin dönem başkanlığını devralmasının ardından bu doğrultuda çağrıda bulunacağını sözlerine ekledi.