Skip to main content

İsveç’ten utanç verici hareket: Kürt genci Türk devletine teslim etti

İsveç’ten utanç verici hareket: Kürt genci Türk devletine teslim etti
Demokrasi şampiyonu olmakla övünen İsveç devleti, Coronavirüsten dolayı tüm ülkelere uçuşların yasak olmasına rağmen Kürt genci Rusul Özdemir’i özel bir uçakla Türk devletine teslim etti. Türk devletinin Resul’e ağır işkenceler yaptığı bildirildi.
posted onMay 3, 2020
nocomment

Demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğü şampiyonluğu yapan ve insancıl bir göçmen politikası uygulamakla övünen İsveç, uzun yıllar tartışılacak ve tarihine kara bir leke olarak geçecek bir uygulamaya imza attı.

İsveç, 22 Nisan günü 5 aydır cezaevinde tuttuğu 22 yaşındaki Kürt genci Resul Özdemir'i, yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınından dolayı Türkiye ve dünyanın başka ülkelerine uçuşlar olmamasına rağmen özel bir uçağa bindirerek Türk devletine teslim etti.

Göçmen Yüksek Mahkemesi'ne götürüleceğini söyleyerek Özdemir'i hücresinden çıkaran polisler, ellerini ve ayaklarını zincirleyerek ve kafasına bir çuval geçirerek zorla bir araca bindirdi. Havalimamına götürdükten sonra zorla ve şiddet uygulayarak İsveç devletinin kiraladığı özel uçağa bindirildi.

Avukatına işkenceyi anlattı

Özdemir'in kaçırılışını ve MİT'e teslim edilişini İsveç'teki avukatı Abdullah Deveci ve Türkiye'deki avukatı Naim Akbulak ANF’ye anlattı.

Deveci, Resul Özdemir'e işkence ve kötü muamelelerin Stockholm'de tutukevinde başladığını belirtti, Türkiye'ye teslim edilmesinden birkaç gün önce her gece bir saat arayla uyandırıldığını ve uyumasına izin verilmediğini söyledi.

Özdemir, Türkiye'deki avukatı Naim Akbulak'a Türkiye'ye ulaşana kadar elleri ve ayaklarının zincirli olduğunu ve başına çuval geçirildiğini ve hareket edememesi için boynundan oturduğu koltuğa bağlandığını söyledi. Polislerin göğüs kafesine, karnına vurduklarını ve ayaklarını tekmelediklerini anlattı.

MİT Ajanlarından ağır işkenceler

Uçakta biri kadın biri erkek İsveççe konuşan iki polisin yanı sıra İngilizce konuşan ve MİT mensubu olduğunu sandığı şahısların da bulunduğunu belirtti. Bu, MİT ile iş birliği yapan İsveç Güvenlik Polisi Säpo'nun Özdemir'i daha İsveç topraklarında iken İsveç yasaları ve uluslararası sözleşmelere aykırı bir biçimde başka ülkenin istihbarat servisine teslim ettiğini gösteriyor.

Akbuluk ile görüşen İsveç'teki Avukatı Abdullah Deveci, İsveç medyasına gönderdiği yazılı basın açıklamasında, Özdemir'e yapılan işkenceleri şu şekilde anlattı:

“Özdemir hemen MİT'e götürüldü. 6 saat ağır işkencelerden geçirildi. İşkence boğazına ve yüzüne cop darbeleriyle başladı. Suyla boğma işkencesi yapıldı. Sırtından, başından, kollarından ve gögsünden elektrik akımı verildi. Konuşma yeteneğini yitirmesine ve bayılmasına rağmen MİT ajanları işkence yapmayı sürdürdü.”

Akbulak, MİT'teki sorgusundan sonra Özdemir'in Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldüğünü ve orada da polislerin hakaret ve işkencelerine uğradığını ancak elektrik işkencesi yapılmadığını söyledi.

Görüşmede Özdemir'in vücudundaki işkence izlerini gördüğünü, cezaevine getirildiğinde Özdemir'in bunu görevlilere anlattığı halde kayıtlara geçirilmediğini ve kendisine sadece Coronavirüse yakalanıp yakalanmadığının sorulduğunu söyledi.

İnsan haklarını savunmakla bilinen İsveç'in bir siyasi sığınmacıyı işkencenin olduğu bilinen Türkiye'ye teslim etmesinin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirten Akbulak, “Özdemir'in Türkiye'ye teslimi İsveç'te yaşayan siyasi mülteciler ve sığınmacıların güvende olmadıklarını gösteriyor” dedi.  İsveç'in bu tutumu teşhir ve mahkûm edilmediği takdirde Türkiye'ye sınır dışı etmelerin sürebileceği uyarısında bulundu.

‘İki Türk bayrağı arasında elleri kelepçeli Kürt gencinin fotoğrafı İsveç’in utancıdır’

Deveci de Türk medyasına servis edilen fotoğrafların Özdemir'in işkencelerden geçirildiğini tüm çıplaklığıyla ortaya koyduğunu belirterek, “İki Türk bayrağı arasında 22 yaşında elleri kelepçelenmiş Kürt gencinin resmi İsveç'in utanç verici sığınmacı politikasının fotoğrafıdır” şeklinde konuştu.

Deveci, İsveç'in bir yandan insancıl bir sığınmacı politikası sürdürdüğünü söylerken, aynı zamanda Türkiye ve Afganistan gibi anti demokratik rejimlerle iş birliği yaparak sığınmacıları yoksulluk, işkence ve baskılara sürüklediğini söyledi. Konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağını ve İsveç'in mahkûm olacağına inandığını kaydetti.

40 dernek ve kuruluş Özdemir’in sınır dışı edilmesine karşı çıkmıştı

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Özdemir'in tutuklanmasından hemen sonra Türkiye'ye tesliminin durdurulması için ülke çapında bir kampanya başlatmıştı. 40 dernek ve kuruluş, İsveç Adalet ve Göçmen Bakanı ve Dışişleri Bakanına mektup yazarak Özdemir'in sınır dışı edilme kararının kaldırılmasını ve kendisine siyasi sığınma hakkı tanınmasını talep etmişti.
Ailesi ve Kürdistanlılar da Karstad kentinde  Resul Özdemir'in serbest bırakılması ve iltica talebinin kabul edilmesi için gösteri yapmıştı.