Skip to main content

ABD’de Coronavirüs aşı ve ilaç çalışmaları için kamu ve özel sektör işbirliği

ABD’de Coronavirüs aşı ve ilaç çalışmaları için kamu ve özel sektör işbirliği
ABD, Coronavirüse karşı potansiyel tedavi ve aşı geliştirme sürecini hızlandırılmak için kamu ve özel sektör arasında işbirliği başlattığını açıkladı. ABD Gıda ve İlaç Dairesi ile NIH öncülüğündeki girişime, aralarında Pfizer, Johnson & Johnson ve Merck gibi ilaç sektörünün önde gelen 16 firması katılıyor.
posted onApril 19, 2020
nocomment

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH), yeni tip Coronavirüse (Covid-19) karşı potansiyel tedavi ve aşı geliştirme sürecini hızlandırılmak için kamu ve özel sektör arasında işbirliği başlatıldığını açıkladı. Bu çerçevede, salgınla mücadeleyi hızlandırmak için Sağlık Bakanlığı şemsiyesi altındaki dairelere Amerika’nın önde gelen ilaç firmalarının katılacağı açıklandı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile NIH öncülüğündeki girişime, aralarında Pfizer, Johnson & Johnson ve Merck gibi ilaç sektörünün önde gelen 16 firması katılıyor.

Ulusal Halk Radyosu’na (NPR) konuşan NIH Direktörü Doktor Francis Collins, işe yarayacak tüm tedavilerin belirlenmesi ve aşı geliştirme ve test edilmesi konusunda hızla ilerleme kaydetmek için her alanda yer alacaklarını ifade etti.

NIH Direktörü bu açıklamayı, Başkan Donald Trump’ın ekonomiyi yeniden açmak için üç aşamalı planın hayata geçirileceğini ilan ettikten sonra yaptı. Sağlık uzmanları ülkede güvenli bir şekilde hayatın normale döndürebilmesi için çok daha fazla test yapılması ve vaka takibi ve virüsün tedavisi ile ilgili daha iyi ilaçların olması gerektiğini söylüyor. Her şeyin gerçekten normale dönmesininse, etkili bir aşının bulunmasına bağlı olduğu konusunda tüm uzmanlar hemfikir.

İlk klinik deneyleri umut veren Remdesivir uyarısı

Birinci faz deneme aşamasında olan iki aşı çalışmasının devam ettiğini belirten NIH Direktörü Doktor Collins, öte yandan 40’tan fazla aşı çalışmasının daha bulunduğunu kaydetti. Ancak kamuoyunun bu çalışmalar sırasında bazı başarısız sonuçlara da hazırlıklı olması konusunda uyardı. Uzman, “Belki içlerinden biri başarılı olur ancak büyük çoğunluğu başarısız olacak” dedi.

Doktor Collins’e Remdesivir adlı anti-viral ilacın Chicago Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören Coronavirüs hastalarında etkili olduğunu gösteren kısmi verilere yönelik haberler de soruldu. Remdesivir’in hala birçok kişinin umut listesinin başında yer aldığını ancak ilacın etkinliğinin henüz kanıtlanmamış olduğunu söyledi.

Remdesivir adlı anti-viral ilacın, maymunlar üzerinde yapılan küçük çaplı deneyinde, Coronavirüs tedavisinde etkili olduğu saptanmıştı. Ancak Collins, maymunlar üzerinde başarılı olan testin henüz değerlendirme aşamasında olduğunu da hatırlattı.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü Direktörü Dr. Francis Collins, ilacın 800 insan üzerinde yapılan klinik çalışmalarında beklediklerinden daha hızlı ilerleme kaydedildiğini, önümüzdeki iki ya da dört hafta içinde ilacın işe yarayıp yaramadığını biliyor olacaklarını da sözlerine ekledi.