Skip to main content

Bağdat yönetimi 16 binden fazla mahkûmu serbest bıraktı

Bağdat yönetimi 16 binden fazla mahkûmu serbest bıraktı
Bağdat yönetimi, Coronavirüs salgınının Irak cezaevlerine yayılması riskine karşı 16 binden fazla mahkumu serbest bıraktı. Başûr Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu ise Erbil yönetimine Başûr cezaevlerindeki tutukluların Irak cezaevlerine nakledilmesi önerisinde bulundu.
posted onApril 16, 2020
nocomment

Irak Merkezi Hükümeti, yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınının yayılması riskine karşı 16 binden fazla mahkûmu serbest bıraktı.

Irak Yüksek Yargı Meclisi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, Coronavirüs tehlikesinin artması nedeniyle Irak cezaevlerinden 16 bin mahkûmun serbest bırakıldığı duyuruldu.

Irak merkezi hükümetinin resmi açıklamasına göre Irak’ta şimdiye kadar tespit edilen Coronavirüs vaka sayısı bin 415. Bu vakalardan 812’si iyileşirken 79 kişi de hayatını kaybetti.

Ancak İngiliz haber ajansı Reuters, Coronavirüs salgınının Irak’taki durumu ile ilgili servis ettiği haberinde Irak’ta binlerce kişinin Coronavirüse yakalandığını ancak bunun ülke makamları tarafından kamuoyundan gizlendiğini savundu..

Haberin yayınlanması ardından Bağdat yönetimi, Reuters’ın Irak’taki faaliyetini 3 aylığına durdurma kararı aldı.

Ülkede uygulanan sokağa çıkma yasağı ve diğer tedbirler de devam ediyor.

Erbil yönetimine “Iraklı mahkûmları Bağdat yönetimine teslim et” önerisi

Öte yandan Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölge Hükümeti’ne Başûr’daki cezaevlerinde tutulan Iraklı tutukluların Irak cezaevlerine nakledilmesini önerdiklerini duyurdu.

Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Mihemed Gomeşini Basnews’e yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi’nde bulunan cezaevlerinde toplam bin 690 Iraklı tutuklunun bulunduğunu, bu durumun Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Coronavirüse karşı verdiği mücadeleyi zorlaştırdığını söyledi.

Mihemed Gomeşini, bu sebeple Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne yaptıkları bir teklifle, Irak Hükümeti ile koordineli bir şekilde bu tutukluların Irak’ta bulunan cezaevlerine nakledilmesi önerisi sunduklarını belirtti.

Gomeşini açıklamasının sonunda, bu teklifin kabul edilmesi ve pratikleşmesi halinde idam cezası bulunan tutukluların Irak’a teslim edilmemesi şartını Kürdistan Bölgesi Hükümetine sunduklarını, çünkü Irak’ta halen idam cezası uygulamasının yürürlükte olduğunu, fakat Kürdistan Bölgesi’nde idam cezalarının infazlarının gerçekleştirilmediğinin altını çizdi.