Skip to main content

37’inci yıldönümünde Kürt halkı ve liderleri Enfal kurbanlarını andı

37’inci yıldönümünde Kürt halkı ve liderleri Enfal kurbanlarını andı
Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin Başûr’da Kürt halkına karşı gerçekleştirdiği Enfal soykırımı kurbanları saygıyla anıldı. Kürt halkı, liderleri ve parti ve kurumları, soykırımı lanetleyerek, Enfal’in ‘Jenosid’ olarak kabul edilmesini talep etti.
posted onApril 14, 2020
nocomment

Bugün, Irak’taki devrik diktatör Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin 1983’te Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürt halkına karşı aşamalı olarak başlattığı ve Saddam tarafından ‘Enfal’ olarak tanımlanan soykırım harekatının 37’inci yıl dönümü.

1983’te, bir gecede 10 ile 70 yaş arasında sekiz bin Kürdün Basra ve Kerkük çöllerinde diri diri toprağa gömülmesi ve Kürt halkına yönelik ağır saldırılarla başlatılan soykırım saldırıları 1986-1989 yılları arasında zirveye ulaştı. Katliamlar, Kürt halkına yönelik havadan bombalama, kimyasal silah kullanma, toplu infaz, yerleşim yerlerinin yakılıp yıkılması, zorla göçertme ve daha birçok yöntemle devam etti.

Bu saldırılarda genç, yaşlı, kadın, erkek ve çocuk demeden 182 bin Kürt katledildi, 4 bin 500 köy yakılıp yıkıldı, 1 milyondan fazla insan mülteci durumuna düştü; okul, camii ve hastaneler yakılıp yıkıldı.

Enfal soykırımında sadece kimyasal silahlar veya bilindik klasik yöntemler kullanılmadı. Dokan Baraj Gölü'nün kapaklarını açtıran Saddam Hüseyin binlerce Kürdün baraj suyunun yol açtığı sel ve oluşan çamurdan dolayı hayatını kaybetmesine de neden oldu.

Halepçe katliamı
 
Enfal soykırımı kapsamında 16 Mart 1988’de Halepçe’de Kürt halkına yönelik kimyasal silahlarla Kürt halkına karşı insanlık tarihinin en ağır katliamlarından biri gerçekleştirildi. Bu kimyasal silah saldırısında Halepçe’de 5 binden fazla Kürt, alçakça katledildi.
 
1 Mart 2010 yılında Irak Yüksek Ceza Mahkemesi, Enfal Harekatı’nın bir parçası olan Halepçe Katliamı’nı soykırım olarak tanımladı. Bu katliam Irak Parlamentosu ve Başûr’daki Kürdistan Bölge Yönetimi Parlamentosu tarafından da soykırım olarak kabul edildi. Enfal soykırımı, İngiltere, İsveç ve Norveç parlamentolarında da ‘Kürt soykırımı’ olarak karar altına alındı.
 
Kürt halkı ve insanlık her yıl 14 Nisan günü, Enfal soykırımı harekatında katledilen yüzbinlerce Kürdü anıyor. Bu vesileyle Kürdistan’daki tüm lider, siyasi parti ve kurum başta olmak üzere Kürt halkı ve katliama sessiz kalmayan dostları Enfal kurbanlarını anıyor.

Mesud Barzani: Enfal’in ‘Jenosid olarak kabul edilmesi için daha çok çalışılmalı

Kürdistan Bölge Yönetimi eski Başkanı Mesud Barzani, Enfal soykırımı vesilesiyle yayınladığı mesajda Enfal şehitlerini sevgi ve saygıyla andığını ifade ederek Enfal kurbanlarının, ailelerine başsağlığı diledi.

Kürt lider Mesud Barzani, Enfal’in ‘Soykırım’ olarak kabul edilmesi ve Enfal şehitlerinin yakınlarına tazminat ödenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Mesud Barzani’nin resmi internet sitesinden yayınlanan mesaj şu şekilde;

“Çocuk, yaşlı, kadın ayrımı yapılmadan başlatılan Enfal katliamının 32’inci yıldönümü vesilesiyle, bütün Kürdistan ve Enfal şehitlerini sevgi ve saygı ile bir kez daha anarken, ailelerine de bir kez daha başsağlığı diliyorum. Her ne kadar geçtiğimiz yıllarda Enfal katliamının uluslararası düzeyde Jenosid olarak kabul edilmesi için büyük çabalar sarf edildiyse de, bu konuda yeterince başarı sağlanamadı. Aynı şekilde Enfal katliamı kurbanlarının cenazelerinin yerlerinin tespiti ve bunları Kürdistan Bölgesine taşıma konusunda da büyük çabalar gösterildi. Bundan sonrada herkes Enfal katliamının uluslararası düzeyde ‘Jenosid’ olarak kabul edilebilmesi için gerekli bütün çalışmaları yürütmek zorundadır. Aynı şekilde Irak hükümetleri de Enfal katliamının ‘Jenosid’ olduğunu kabul ederek, soykırım kurbanlarının ailelerine tazminat verme konusunda sorumlu davranmalıdır. Kürdistan Bölge Hükümeti’de şehit aileleri ve yakınlarına gerekli değeri ve önemi vermeyi sürdürmeli ve her türlü ihtiyaçları ile ilgilenmelidir.”

Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani, ve Kürdistan’ın tüm parçalarındaki siyasi parti ve kurumlar da Enfal soykırımını lanetleyen ve kurbanları minnetle anan açıklamalar yayımladı.

HDP’den Türk parlamentosuna Enfal’in ‘Soykırım’ olarak tanınması teklifi

Enfal soykırımını yayımladığı mesajla lanetleyip kurbanlarını anan HDP katliamın ‘Jenosid’ olarak kabul edilmesi için Türkiye Parlamentosuna kanun teklifi sundu.

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Saddam Hüseyin’in iktidarda olduğu dönemde Baas rejimi tarafından  Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleştirilen katliamların ‘Jenosid’ olarak tanınması için Türkiye Parlamentosuna kanun teklifi sundu.

Verilen kanun teklifinde, tarihe ‘Enfal’ (Arapçada Ganimet) olarak geçen katliamlarda Kürtlere yönelik her türlü insanlık dışı yönteme başvurulması hatırlatıldı. Neticesinde 182 bin Kürdün katledildiği Enfal soykırımının, 16 Mart 1988 yılında Halepçe’ye yönelik kimyasal saldırıyla zirveye çıktığının belirtildiği kanun teklifinde Enfal’in ‘Jenosid’ olarak kabul edilmesi talep edildi.

 “BM’nin ‘Soykırım’ tanımına uyuyor”

HDP’nin kanun teklifinde ayrıca şu husus belirtildi: “Kürt halkına reva görülen bu zulüm, Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ile Uluslararası Ceza Mahkemesinin Roma Statüsü’nün yaptığı soykırım tanımına tamamıyla uymaktadır.”