Skip to main content

Peşmerge’nin işgal altındaki Kürdistan topraklarına dönüşü görüşülüyor

Peşmerge’nin işgal altındaki Kürdistan topraklarına dönüşü görüşülüyor
Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Beşir Haddad, Peşmerge Güçleri’nin Güney Kürdistan idaresi altında olmayan ve ‘tartışmalı bölgeler’ diye tabir edilen Kürdistan topraklarına dönüşünün Kerkük sorunu için somut bir çözüm olacağını söyledi.
posted onJuly 30, 2019
nocomment

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Beşir Haddad, Peşmerge Güçleri’nin Kürdistan Bölge Yönetimi idaresi altında olmayan ve ‘tartışmalı bölgeler’ diye tabir edilen Kürdistan topraklarına dönüşünün Kerkük sorunu için somut bir çözüm olacağını söyledi.

Kurdistan24’e konuşan Haddad, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ve Irak Savunma Bakanı Necah eş-Şammari’nin Peşmerge Güçleri’nin Kerkük’e dönüşünü görüştüklerini söyledi.

Haddad şunları söyledi: “Irak Başbakanı ile Peşmerge’nin Kürdistani bölgelere dönme mevzusunu konuştuk. Geçtiğimiz günlerde Irak Savunma Bakanı ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede de Kerkük ve çevresindeki bazı askeri güçlerin sorun oluşturduğunu söyledik. Duruma acil müdahale edilmesi çağrısında bulunduk. Hem Başbakan’a hem de Savunma Bakanı’na gerçekçi çözümün, Peşmerge’nin bölgeye dönmesi ve Irak güçleri ile birlikte bölgenin güvenliğini sağlaması olduğunu söyledik.”

Kürdistan İslami Birlik Partisi’nin (Yekgirtu) Irak Parlamentosu Üyesi Cemal Koçer ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kürtlerin yaşadığı Dakuk, Kerkük ve Şengal gibi bölgelerle ilgili sorunun çözümünü Kürtlerin hep birlikte tartışması lazım. Sorun sadece bir tarafın veya bir bölgenin sorunu değil. Kürtler bir fraksiyon olarak hep birlikte meselenin çözümüyle ilgilendiğinde Irak Hükümeti de durumu ciddiye alacaktır” diye konuştu.

Tartışmalı bölgeler: Tartışmasız Kürdistan toprakları

Saddam Hüseyin’li Baas Rejimi’nin devrilmesi ardından oluşturulan Irak yeni anayasasının 140. Maddesi, tartışmalı bölgelerin hangi idareye (Erbil-Bağdat) bağlanacağının bu bölgelerde yapılacak referandumla belirlenmesini öngörüyor. Anayasaya göre 2005’te yapılması salık verilen referandumlar, Nuri Maliki ve Haydar Abadi hükümetleri döneminde yapılmadı.

Siyasi gözlemciler, yerel gerçekliğin bu referandumların yapılması durumunda bu bölgelerin Erbil yönetimine bağlanacağının kesin olduğundan dolayı geçmiş Bağdat yönetimlerinin referanduma engel olduklarını belirtiyor.

DAİŞ’in Güney Kürdistan ve Irak’a saldırması ardından bu bölgeleri terk eden Irak ordusunun oluşturduğu boşluğu Peşmerge güçleri doldurmuş ve bu bölgeleri kontrolü altına almıştı. Ancak 25 Eylül 2017’de bu bölgeleri de kapsayan Kürdistan bağımsızlık referandumu ardından Irak ordusu ile İran rejimi destekli Haşdi Şabi unsurları bu bölgeleri işgal etmişti.

Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için geçtiğimiz günlerde ortak yüksek heyet oluşturulmuştu.

Peşmerge’nin 140’ıncı madde kapsamındaki bölgelere dönüşü ve söz konusu bölgelerdeki güvenlik boşluğunun doldurulması oluşturulan heyetin müzakere ettiği konuların başında yer alıyor.