Skip to main content

Türk mahkemesi Demirtaş’ı serbest bırakmadı

Türk mahkemesi Demirtaş’ı serbest bırakmadı
HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı davada, Türk mahkemesi Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar verdi.
posted onJune 19, 2019
nocomment

Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de siyasi faaliyet yürüten Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı davada Türk mahkemesi, Kürt siyasetçi Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar verdi.

Selahattin Demirtaş, Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmaya Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi yoluyla katıldı.

Savunması içi söz alan Selahattin Demirtaş, 2012'de Bingöl'de yaptığı konuşması sonrası "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla hazırlanan ve iddianame ile birleştirilen 23 numaralı fezleke hakkında beyanda bulunacağını bildirdi.

Suçlamaya dair fezlekeyi değerlendirmek istediğini ifade eden Demirtaş, söz konusu fezlekenin 2012’ye ait olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Söz konusu fezleke 2012 Kasım tarihli bir fezleke. Bingöl’de partim Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Bingöl mitinginde yaptığım konuşmaya karşı bir soruşturma açılmış, fezleke gönderilmiş. Soruşturmanın mahiyeti propaganda. Türk Medeni Kanunu’nun 7’ye 2’nci O dönem Bingöl Milletvekilimiz İdris Baluken de konuşmacıydı. Ona da aynı fezleke gelmişti. Daha sonra yargılamaya dönüştürülerek dosyaya gönderilmişti. Dolayısıyla fezlekenin sadece benimle ilgili küçük bir bölümü var.

Fezleke savcısı Uğur Özcan bu arada tutuklu. 15 Temmuz sonrası açığa alınan savcılardandır. Bingöl’de yaptığım konuşmadan 4 ay sonra bu fezleke hazırlanıp Meclis’e gönderilmiş. Delil olarak milletvekili mazbatası, adli sicil kaydı belirtilmiş.Tabii fezlekelerde konuşma içeriği yok. Ne konuşulduğu yazmıyor. Kürdistan ve gerilla kavramlarının konuşmamda geçmiş olması suretiyle terör örgütü propagandasını yaptığımı iddia etmiş savcı.”

Kürdistan ifadesini sadece kendilerinin değil, partisi dışındaki siyasilerin de kullandığını ifade eden Demirtaş, "Türkiye'nin bir bölgesinin adını söylemekle Türkiye bölünsün filan demiyoruz" diye konuştu.

“Ben bir siyasi rehineyim”

Türk mahkemesinden tahliye talep etmeyen Kürt siyasetçi Selahattin Demirtaş, “Ben hukuk ve kanun çerçevesinde tutuklu olsaydım tahliyemi talep ederdim. Ama ben bir siyasi rehineyim. Siyasi rehineler tahliye talep etmezler. Ben de tahliyemi talep etmiyorum, sözü avukatlarıma bırakıyorum.” dedi.

Demirtaş'ın savunmasının ardından savcı, Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. Müzakere arasından sonra ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, 15 ve 19'uncu fezlekeler hakkında ek bilirkişi raporu alınması talebinin kabulüne, Demirtaş'ın tutukluluk halinin de devamına hükmetti. Davanın duruşmasının görülmesine 16 ve 17 Temmuz'da devam edilecek.

Kürt siyasetçi Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016'da eski HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ ve 9  Kürt milletvekili ile birlikte "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine konulmuştu.