Skip to main content

Atina’dan Ankara’ya yaptırım girişimi: Sondajın sonuçları olacak

Atina’dan Ankara’ya yaptırım girişimi: Sondajın sonuçları olacak
Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs’ta doğalgaz arama faaliyetlerine devam etmesi halinde Ankara’ya karşı "gerekli önlemlerin alınması için" diğer AB üyesi ülkelerini harekete geçmeye çağıracağını açıkladı.
posted onJune 17, 2019
nocomment

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye'nin Kıbrıs Adası açıklarındaki doğal gaz arama çalışmalarına ilişkin, Avrupa Birliği'nden (AB) yaptırım talebinde bulunacaklarını söyledi. Çipras, "Yunanistan veya Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının çiğnenmesi halinde bunun sonuçları olacak" dedi.

Başbakanlık binasında olağanüstü gerçekleştirilen Dışişleri ve Savunma Konseyi Toplantısı'na Çipras, ülkenin Dışişleri ve Savunma bakanlarının yanı sıra Genel Kurmay Başkanı da katıldı.

Toplantının ardından basın açıklaması yapan Çipras, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini ele aldıklarını kaydetti.

Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini aktaran Çipras, "AB Zirvesi öncesinde hazırlanmak üzere fikir birliğine vardık. Böylece, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde eğer bir sondaj çalışmasının gerçekleştiği teyit edilirse, Türkiye'ye karşı yaptırım uygulanması dahil doğru kararların alınması sağlansın" ifadelerini kullandı.

Çipras, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, AB'nin desteğiyle güçlü bir konumda olduğunu ifade ederek, "Yunanistan veya Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının çiğnenmesi halinde bunun sonuçları olacak" tehdidinde bulundu.

Macron, Türkiye’nin faaliyetlerini “yasa dışı” olarak nitelemişti

Geçen hafta Malta'da düzenlenen ve Güney Avrupa ülkelerinin liderlerini bir araya getiren AB Zirvesi'ndeki ortak bildiride Kıbrıs Cumhuriyeti'ne destek verilmiş ve Türkiye’ye uyarı yapılmıştı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise bildiriye tepki göstermişti.

Zirveye katılan Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin ada açıklarındaki hidrokarbon arama faaliyetlerine tepki göstererek, "Türkiye, Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesinde sürdürdüğü yasa dışı faaliyetleri sonlandırmalı" ifadelerini kullanmıştı. Macron, AB'nin bu konuda hiçbir zaafiyet göstermeyeceğini de sözlerine eklemişti.

Akdeniz'in doğusunda süregelen doğalgaz gerginliği

Kıbrıs'ın çevresinde hem Rum hem de Türk tarafınca gerçekleştirilen doğalgaz arama faaliyetleri uzun süredir bölgede gerginliğe neden oluyor.

Rum yönetimi 2011 yılında hidrokarbon arama çalışmaları için adanın güneyinde 13 parsel ilan etmişti. Rumların bu hamlesine karşılık Kuzey Kıbrıs da Ankara ile anlaşarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) ada açıklarında petrol ve doğal gaz arama yetkisi vermişti. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilan ettiği parsellerden bazıları; Kuzey Kıbrıs'ın TPAO'ya ruhsat verdiği alanlarla kesişiyor. Ancak taraflar, kesişen alanlar dışındaki bölgelerde yapılan arama ve sondaj çalışmalarına da tek taraflı gerçekleştirildikleri gerekçesiyle karşı çıkıyor.

AB ülkelerinin ikazlarına rağmen Türkiye'ye ait sondaj ve araştırma gemileri de Kıbrıs'taki Türk yönetiminin ruhsat verdiği alanlarda doğalgaz arama faaliyetlerine başlamış bulunuyor.

Diğer yandan Kıbrıs Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis de önümüzdeki iki yıl içerisinde ada açıklarındaki sekiz ayrı bölgede sondaj gerçekleştireceklerini açıklamıştı.