Skip to main content

Tahran rejimi, uzay programını sürdürüyor

Tahran rejimi, uzay programını sürdürüyor
İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran’ın uzay programını yasaklayan uluslararası bir kanun bulunmadığını söyledi.
posted onJanuary 9, 2019
nocomment

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de ikili görüşmeler yapan Zarif Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada 2015’te imzalanan uluslararası nükleer anlaşmadan çıkmanın Tahran için bir seçenek olduğunu, ancak bunun masadaki tek seçenek olmadığını söyledi.

ABD yönetimi geçen hafta İran’a uzaya roket fırlatma faaliyetleriyle ilgili uyarıda bulunmuştu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’ın uzaya yollamayı planladığı roketlerle 2015 yılında İran'la varılan nükleer anlaşmayı onaylayan BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararını ihlal ettiğini belirtmişti.

BM Güvenlik Konseyi’nin 2015 nükleer anlaşmasını içeren 2231 sayılı kararında İran’a nükleer füze taşıma kapasitesine sahip balistik füze çalışmalarına sekiz yıl boyunca ara vermesi çağrısı yapılıyor.

Washington açıklamasında, bu faaliyetlerin BM Güvenlik Konseyi’nin kararına aykırı olduğunu belirtmiş, roketlerde balistik füze teknolojisi kullanıldığına vurgu yapmıştı.

Tahran yönetimi, askeri kapasitesiyle ve özellikle de Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yürütülen füze programıyla ilgili Washington’la müzakere yürütmeyi reddediyor. İran, programın tamamen savunma amaçlı olduğunu savunuyor ve bu füzelerin nükleer savaş başlığıyla donatılabileceğini reddediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayında İran’la yapılan uluslararası nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamış ve Tahran’a yaptırımları yeniden yürürlüğe koymuştu. Trump kararının gerekçesi olarak anlaşmanın İran’ın balistik füzelerini ve Suriye, Yemen, Lübnan ve Irak’ta kendisi adına savaşan silahlı gruplara verdiği desteği kısıtlamayı içermemesini göstermişti.