Skip to main content

Foreign Policy: Erdoğan Türkiye’ye liderlik edemeyecek kadar hasta olabilir

Foreign Policy: Erdoğan Türkiye’ye liderlik edemeyecek kadar hasta olabilir
posted onOctober 3, 2021
nocomment

Foreign Policy köşe yazarı Steven A. Cook, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir sonraki seçimlerde aday olamayacak kadar sağlık sorunları yaşadığını yazdı.
 

FP’de yayımlanan yazıda Erdoğan’ın sağlık durumu ve Erdoğan sonrası Türkiye'deki "olası senaryolar" değerlendirildi.

Erdoğan’ın bir etkinlikte merdivenleri inerken eşi ve yardımcısına ihtiyaç duyduğu, Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesi Anıtkabir'de yürümekte zorlandığı ve bir video-konferans yoluyla partilileri ile bayramlaştığı sırada konuşmakta güçlük çektiği, kelimeleri yuvarladığının görüldüğü hatırlatılan yazıda ABD'li köşe yazarı, Erdoğan’ın unutkanlığının arttığı, kafa karışıklığı yaşadığı, nefes almakta zorlandığı, kusma şikayetlerinin olduğu ve kendisine implante edilebilen kardiyoverter defibrilatör takıldığıyla ilgili haberlerin de olduğuna dikkat çekti.

Cook ayrıca, Erdoğan’ın çevresindeki doktor sayısının da arttırıldığını ve kamuya açık etkinliklerde kendisine ağrı kesici pompalandığını belirtti.

Türkiye’de Erdoğan sonrası senaryolara da değinen Cook, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın ölmesi durumunda ülkedeki siyasi kurumların iktidar tarafından içinin boşaltılmış olması sebebiyle 45 günde yapılacak bir seçimin özgür ve adil olmasının beklemenin zor olduğunu ifade ediyor.

Bu şartlarda Erdoğan sonrasında Türkiye'nin tekrar bir otokrat tarafından yönetilme ihtimalini düşünmenin daha anlamlı olabileceğini belirten ABD’li yazar, Milli İstihbarat Direktörü Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan birinin Erdoğan’ın yerini alabileceğini kaydediyor.