Skip to main content

KHRH: Eylül ayında 7 kolber katledildi

KHRH: Eylül ayında 7 kolber katledildi
posted onOctober 2, 2021
nocomment

Kürdistan İnsan Hakları Ağı (KHRN), İran’da Eylül ayında yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporunda 7 kolberin öldürüldüğünü, 1 kolberin de İran sınır muhafızlarından kaçarken kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı (KHRN), İran’da Eylül ayında meydana gelen hak ihlallerine ilişkin raporunu yayınladı.

Rapora göre, 5 kolber İran sınır muhafızları, 2 kolber de Türkiye’ye ait insansız hava araçları tarafından (İHA) vurularak öldürüldü. 1 kolber ise İran sınır muhafızlarından kaçarken geçirmiş olduğu kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 3 kolber İran askerlerinin ateşi sonucu yaralanırken, 2 kolber de askerlerden kaçtıkları sırada dağdan düşerek yaralandı.

Eylül ayında Doğu Kürdistan’ın çeşitli kentlerinde en az 12 sivil ve 4 aktivistin tutuklandığı kaydedilen raporda, Yargıtay’ın Kürt siyasi tutuklu Shaker Behrouz'a verilen ölüm cezasını onadığı bilgisine yer verildi.

Raporda, 23 yaşındaki İlamlı Kürt genci Amir Hossein Hatami’nin Büyük Tahran Merkez Hapishanesi’ndeki gardiyanlar tarafından işkence ile öldürüldüğü kaydedildi.

Ayrıca raporda, Kürt sivil Yaser Mangouri'nin Piranşar'daki İran istihbarat güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra infaz edildiği, İKDP üyesi Asaad Ramin ve Dawood Rahimi’nin yine İran güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı.