Yazar Ziya Hesun, ABD’nin Suriye’den çekilerek askeri birliklerini Irak’a kaydırmasının İran’ın Irak’taki varlığını büyük zarar vereceğini söyledi.
Suudi Arabistanlı Arap yazar Ziya Hesun, ABD’nin Suriye’deki askeri birliklerini çekme kararını konu alan “ABD’nin Üçüncü Çekilişi ve Yeni Süreç” ismiyle Riyad merkezli Ukaz gazetesine bir makale yayınladı. Hesun, ABD’nin Suriye’den çekilerek askeri birliklerini Irak’a kaydıracağını böylelikle İran’ın, Irak üzerinden Suriye’ye müdahalesine engel olacağını yazdı.
Hesun, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a ambargo kararından hemen sonra Suriye’den çekilme kararı almasının, ABD’nin İran ile mücadele planının bir parçası olduğunu belirtiyor. ABD’nin İran’ın Irak ve Suriye’deki varlığını aynı anda bitirmeyi planladığını kaydeden Hesun makalesinde; “ İran İslam Cumhuriyeti’nin siyasi varlığının sona ermesi için tek çare ABD’nin Irak’ta etkin olmasıdır. ABD, İran’ın Suriye’ye açılan kapısı olan Irak’ta etkin olarak İran’ı hem Suriye’de hem de Irak’ta zayıflatmayı ve İran’a Irak üzerinden darbe vurmayı amaçlamaktadır” diyor.
Söz konusu makalesinin bir başka bölümünde ABD’nin, Şam’daki varlığının Tahran üzerinde etkin olmayacağını ancak Bağdat’taki varlığının Tahran’ın elini zayıflatacağını ve İran İslam Cumhuriyeti’nin bölgedeki egemenliğini sınırlandıracağını vurgulayan Hesun,”ABD’nin Bağdat’taki varlığı Tahran’a yakın olduğunun göstergesidir. Bağdat, Tahran’a Şam’dan daha yakındır. O yüzden Şam ve Suriye’deki varlıkları Tahran’ı sınırlandırmıyor. ABD, İran’ın Suriye’deki varlığının anahtarının Irak’ta olduğunu biliyor. ABD’nin birliklerini Irak’a kaydırması İran’ı hem askeri hem de siyasi anlamda zor durumda bırakacak” değerlendirmesinde bulunuyor.
ABD Başkanı Donald Trump’n ABD’nin diğer başkanlarından farklı bir strateji izlediğini kaydeden Hesun, Trump’ın Suriye’den çekilme kararı ile dünyayı sersemleştirdiğini, ABD’nin Suriye’den çekilmesinin Vietnam’dan çekilme kararına benzediğini aktardı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni bir süreç başlattığını ifade eden Hesun, “İlk süreç, ABD’nin, uluslararası ekonomiye müdahalesiydi. İkinci süreçte Trump’ın BM çatısından uzak yeni bir askeri yapılanma kararıyla başladı. Şimdi de Trump üçüncü bir süreci başlattı. Bu da güçlü bir ekonomi oluşturma hamlesidir” tespitinde bulundu.
ABD’nin Suriye’deki tüm askeri varlığına son vereceğini kaydeden Hesun, ABD’nin yurtdışında bulundurduğu askerlerinin ABD bütçesine büyük bir maliyet oluşturduğunu ABD’nin artık Ortadoğu ve diğer yerlerde asker bulundurmayacağını ekonomik faaliyet yürüten şirketler üzerinden istihbarat faaliyetlerinde bulunacağını yazdı.
Makalesinin son bölümünde Kürtlerin siyasi tarihine yer veren Hesun, “Nasıl ki bölge devletleri Kürtlerin devlet kurmasını devletleşme hayallerini gerçekleştirmelerine engel oluyorlarsa ve bu konuda anlaşıyorlarsa, Trump’ta bu anlamda Kürtlerin siyasi varlığının bitirilmesi konusunda Erdoğan’a izin veriyor” şekline yorum yapıyor.