Skip to main content

AKP’yi korkutan “Kürt seçmen” anketi

AKP’yi korkutan “Kürt seçmen” anketi
posted onSeptember 9, 2021
nocomment

Sözcü gazetesinden Deniz Zeyrek, AKP içinde dolaşan ve Kürt seçmenin partiden uzaklaştığına dair verilerin paylaşıldığı anket hakkında yazı kaleme aldı. Zeyrek’in “ben de gördüm” dediği ankette, AKP’nin oy oranının 2002 öncesine düştüğü ve en fazla erimenin Kürdistan illerinde yaşandığı göze çarpıyor.

AKP içerisinde uzun süre görev almış ve başbakanlara danışmanlık yapmış bir grup siyasetçi, akademisyen ve kamuoyu araştırmacısının düzenli olarak araştırma yaptığını belirten Zeyrek, son olarak Temmuz ayı anketinde AKP oylarında büyük kayıpların yaşandığının ortaya çıktığını söyledi. 

Zeyrek, “AK Parti açısından başka bir kayıp alanı daha var. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kitlesel kayıplar yaşayabilir. Mevcut politikaları sürdürürse büyük kentlerdeki Kürtlerin oyunu da kaybedebilir. Ekonomi, işsizlik gibi faktörlerin neden olduğu kayba Kürt seçmenlerin kaybı eklendiğinde de AK Parti, kurulduğundan bu yana en düşük oy alabilir.” dedi.

Kürt seçmenle yeniden barışmak

AKP’nin Kürt oylarındaki erimeyi durdurması için politika değişikliğine gitmesi gerektiğini kaydeden Zeyrek’in yazısının devamı şöyle: 

“Artık “Bölgede sadece iki parti var: AK Parti ve HDP” teorisi geçerliliğini yitirmiş vaziyette. Ali Babacan'ın DEVA'sı, Ahmet Davutoğlu'nun Gelecek Partisi, AK Parti'nin oy aldığı muhafazakar sağ Kürt seçmeni kendisine çekmeye devam ediyor. 

Geçenlerde sohbet etme şansı bulduğum bir AK Parti yöneticisi, “Sayın Cumhurbaşkanımız son virajda Kürt seçmenin gönlünü almasını bilir” yorumunu yaptı. Ancak son virajda yapılacak bir politika değişikliğinin karşılık bulacağı konusunda benim şüphelerim var.''