Skip to main content

Blinken’den Türkiye’ye S-400 çağrısı

Blinken’den Türkiye’ye S-400 çağrısı
posted onMarch 25, 2021
nocomment

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ikinci gününde yüz yüze görüştü.

Görüşmenin içeriği hakkında açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, Ankara’nın S-400 Rus savunma sistemlerini elinde tutmaması yönünde tekrar uyarıldığını aktardı. 

Blinken, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen Türkiye’ye kaygılarını bildirdi denilen açıklamada, iki bakanın Suriye, Afganistan, Yunanistan ve insan hakları konuları hakkında konuştukları ifade edildi.

Twitter hesabından açıklama yapan Blinken, "Mevlüt Çavuşoğlu ile bugün Brüksel'de görüştüm. NATO müttefikimiz Türkiye ile terörle mücadele konusunda iş birliğinin devam etmesini dört gözle bekliyorum, Yunanistan ile keşif amaçlı görüşmelere desteğimizi dile getirdim ve demokrasi ve insan haklarının önemini vurguladım" ifadelerini kullandı.

Görüşme hakkında bir açıklama da Çavuşoğlu yaptı. 
Çavuşoğlu, “ABD tarafı Afganistan toplantısına ev sahipliği yapacağı için Türkiye’ye teşekkür etti. Suriye, Libya ve D. Akdeniz tek etraflı görüş alış-verişinde bulunuldu. PKK/PYD/FETÖ bağlamında ABD’den taleplerimizi tekrarladık. S-400 konusu da ele alındı" dedi.

Blinken, 23 Mart’ta Jens Stoltenberg ile düzenlemiş oldukları sohbet toplantısında, Türkiye’nin NATO’da kalmasının Avrupa ve Amerika’nın çıkarına olduğunu söylemişti.