Skip to main content

Almanya’dan Kavala ve Demirtaş çağrısı: Serbest bırakılmalılar

Almanya’dan Kavala ve Demirtaş çağrısı: Serbest bırakılmalılar
posted onMarch 10, 2021
nocomment

Almanya Dışişleri Bakanlığı, iş insanı Osman Kavala ve HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı ile ilgi DW Türkçe servisine değerlendirmelerde bulunan Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki gazeteci, sivil toplum örgütleri ve muhaliflere yönelik baskıların endişe verici boyutlara ulaştığını belirtti.

Türkiye’nin hem Avrupa Birliği aday ülkesi hem de Avrupa Konseyi üyesi olması sebebiyle uluslararası yükümlülüklerinin bulunduğunu belirten bakanlık, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarının "derhal ve noksansız" bir biçimde yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayarak Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın ivedilikle serbest bırakılmasını istedi. 

18 Ekim 2017'de gözaltına alınan Osman Kavala, 1 Kasım 2017’de tutuklanmıştı. 10 Aralık 2019'da hak ihlali kararı veren AİHM, Kavala’nın tahliyesini istemişti. AİHM Türkiye’nin itirazını Mayıs 2020’de reddetmiş ve karar kesinleşmişti.

4 Kasım 2016’dan bu yana tutuklu olan Demirtaş için ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, 22 Aralık 2020 tarihinde vermiş olduğu nihai karar ile Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasına hükmetmişti.