Skip to main content

Türkiye-İran sınır kapıları 1 yıldır kapalı

Türkiye-İran sınır kapıları 1 yıldır kapalı
posted onFebruary 14, 2021
nocomment

Türkiye geçen yıl Mart ayında Covid-19 salgını sebebiyle bütün kara ve hava sınırlarını kapattı. Salgın hızının yavaşlamasıyla Haziran ayında kapıları tekrar açan Türkiye, İran’la olan 3 sınır kapısını 1 yıldır kapalı tutmaya devam ediyor. Bu durum, sınır kapılarının olduğu 3 Kuzey Kürdistan ili Ağrı, Van ve Hakkari’yi olumsuz etkiliyor. 

Ekonomisi büyük oranda İran’dan gelen turistlere bağlı olan Van’da durum gittikçe kötüye gidiyor ve pek çok esnaf iflasın eşiğinde. 

Deutsche Welle Türkçe servisine konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VTSO) Başkanı Cevdet Takva, bölgeye çifte standart uygulandığını söylüyor. İran’la hava gümrük kapısının açık olmasını fakat kara sınır kapılarının kapalı olmasını anlayamadıklarını belirten Takva, kapıların bir an önce açılmasını istedi.

Pandemi öncesi yılda 500 bin İranlı turistin geldiği Van’da otel doluluk oranları %80’lerden %20’lere düşmüş durumda. Vanlı esnafın en büyük isteği ise İran’da resmî tatil olan 21 Mart Nevruz Bayramı öncesi kapıların tekrar açılması.