Skip to main content

AB’den Rusya’ya yaptırım sinyali

AB’den Rusya’ya yaptırım sinyali
posted onFebruary 10, 2021
nocomment


AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borell, geçen hafta Rusya’ya yapmış olduğu ziyareti ele alan bir yazı yayımladı.

Borell, Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın tutuklanması ve ona destek verenlerin gözaltına alındığı protestolardan sonra AB-Rusya ilişkilerinin daha da kötüleştiğini belirtti.

Ziyareti sırasında 3 AB’li diplomatın sınır dışı edilmesini, Rusya’nın AB ile yapıcı bir diyalog geliştirmek istemediğine bağlayan Borell, Rusya ile Belarus, Ukrayna, Gürcistan, Suriye, Libya gibi birçok konuda da anlaşamadıklarını ve bir yol ayırımında olduklarını açıkladı.

AB Dışişleri Bakanlarının 22 Şubat'taki toplantısında Rusya ile ilişkileri görüşeceklerini ve bu görüşmeden Rusya’ya yönelik yaptırımların çıkabileceğinin işaretini veren Borrell, "Her zaman olduğu gibi atılacak adımlara üye ülkeler karar verecek ve bunlar yaptırımları da içerebilir." İfadesini kullandı.

AB, Navalnıy'ın zehirlenmesiyle ilgili olarak Rus istihbarat kurumlarının yetkililerinden 6 kişi ile Rusya Devlet Organik Kimya ve Teknoloji Araştırmaları Enstitüsüne seyahat yasağı ve varlıkların dondurulmasını içeren yaptırımlar uygulama kararı almıştı.

AB'nin ayrıca Rusya'nın Ukrayna'daki faaliyetleri ve Kırım'ın yasa dışı ilhakı sonrasında 2014'te başlattığı ekonomik yaptırımlar bulunuyor.