Skip to main content

Cumhur İttifakı’ndan “HDP’siz siyaset” hazırlığı

Cumhur İttifakı’ndan “HDP’siz siyaset” hazırlığı
posted onFebruary 7, 2021
nocomment

HDP’ye yönelik baskıların her geçen gün artığı bir dönemde, Cumhuriyet gazetesinde yer alan bir haber bu baskılara yenilerinin ekleneceğini ve sonuçta HDP’nin siyaset dışına itilmek istendiğine işaret ediyor.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin son görüşmelerinde “HDP’siz siyaset” üzerinde anlaştıklarını bildiren haberde, “Cumhur İttifakı, Siyasi Partiler Yasası (SPY) ve seçim yasalarında yapılacak düzenlemelerle 2023’te, “HDP’siz siyasetin işaret fişeğini” attı. SPY’ye eklenecek bir madde ile “siyasi partilerin bundan sonra Hazine yardımı almalarına yönelik hüküm” zorlaştırılacak. “Terörle iltisaklı partilere Hazine yardımı yapılamaz” ibaresinin düzenlemeye eklenmesiyle 2023’e giden süreçte “önce HDP’nin, sonra da dolaylı olarak CHP’nin etkileneceği” ileri sürülüyor” ifadeleri yer aldı.

Habere göre, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesinde “HDP’nin kapatılması” konusu gündeme geldi. Bahçeli’nin, “MHP’nin taviz vermeyeceğini ve yasal olarak HDP için bir adım atılması yönündeki beklentisini” dile getirdiği, Erdoğan’ın da Bahçeli’nin bu talebine “olumlu yaklaştığı” kaydedildi.

Cumhur İttifakı, mevcut SPY’de, “bir siyasi partinin bir sınıf ve zümre diktatörlüğüne ve bu tür diktatörlüğü savunmayı ve yerleştirmeyi amaçlaması ve suç işlenmesini teşvik etmesi halinin Anayasa Mahkemesi tarafından tespit edilmesi halinde, o parti hakkında kapatma davası açılabileceği” hükmünün varlığına da işaret ederek bu maddede “kapsamlı bir düzenleme yapılması gerektiğini” ifade etti.

Yapılacak düzenlemede ise “siyasi partilere olduğu gibi siyasi parti üyelerine de yeniden siyaset yasağının gelebileceği” öne sürüldü. Bir milletvekiline getirilebilecek herhangi bir siyasi yasak karşısında, “o milletvekilinin yeniden partisince aday gösterilemeyeceğine” de dikkat çekildi.