Skip to main content

Hamaney'in Danışmanı: Süleymani, Irak ve Suriye’de 82 tugay kurdu

Hamaney'in Danışmanı: Süleymani, Irak ve Suriye’de 82 tugay kurdu
İran rejimi, ABD tarafından öldürülen Pasdaranlara bağlı Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani’nin Irak ve Suriye’de 82 askeri tugay kurduğunu açıkladı.
posted onJanuary 12, 2021
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti, ABD tarafından Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen bir operasyonla öldürülen Devrim Muhafızları'na (Pasdaran) bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Irak ve Suriye’de 82 askeri tugay kurduğunu açıkladı.

Açıklamayı yapan İran rejimi dini lideri Ali Hamaney'in Yüksek Askeri Danışmanı Yahya Rahim Safevi, geçtiğimiz yıl ABD tarafından öldürülen Kasım Süleymani’nin Irak ve Suriye’de 82 askeri tugay kurduğunu söyledi.  

İran rejimi resmi haber ajansı IRNA’ya yaptığı açıklamada Kasım Süleymani’nin sadece Suriye'de 70 bin kişiden oluşan 60 tugay kuruduğunu ifade eden Safevi, Irak’ta İran rejimi adına faaliyet yürüten ve Şii milis gruplarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan Haşdi Şabi adı altında da 22 tugayın varlığına da dikkat çekti.   

Suriye'de bulunan Kudüs Gücü komutasındaki silahlı milislerin Suriye rejim güçleriyle birlikte savaştığını vurgulayan Rahim Safevi, Suriye’deki milis gruplarının İran rejimine bağlı olmasının yanı sıra,  çoğunluğunun İran'dan maddi destek ve askeri eğitim aldığını söyledi.

Safevi ayrıca, Kasım Süleymani'nin askeri görevinin yanı sıra, stratejik düzeyde bazı devlet yetkilileriyle diplomatik görüşmelerde de bulunduğunu ifade etti.

Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis’in yanı sıra 8 üst düzey İran rejimi ve Haşdi Şabi askeri yetkilisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın emriyle 3 Ocak 2020 sabahı Bağdat Havalimanı yakınlarında ABD’nin Irak’taki özel kuvvetleri tarafından düzenlenen bir operasyonla öldürülmüştü.