Skip to main content

Erbil: Ankara ile petrol için değil boru hattı için 50 yıllık anlaşma yaptık

Erbil: Ankara ile petrol için değil boru hattı için 50 yıllık anlaşma yaptık
Kürdistan Bölge Hükümeti, Türk devleti ile 50 yıllık anlaşma yaptıklarını belirterek ancak bu anlaşmanın petrol satışıyla ilgili olmadığını sadece Kürdistan petrolünü Ceyhan’a taşıyacak boru hattı ile ilgili olduğunu açıkladı.
posted onDecember 26, 2020
nocomment

Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi ile Irak Merkezi Yönetimi arasında mali konularla ilgili müzakerelerde yaşanan anlaşmazlıkların Kürdistan Bölge Yönetimi’nin Türk devletiyle imzaladığı 50 yıllık petrol sevkiyatı anlaşmasından kaynaklandığı iddiaları ardından, Kürdistan Bölge Hükümeti, Türk devleti ile 50 yıllık anlaşma yaptıklarını belirterek ancak bu anlaşmanın petrol satışıyla ilgili olmadığını sadece Kürdistan petrolünü Ceyhan’a taşıyacak petrol boru hattı ile ilgili olduğunu açıkladı.

Açıklamayı yapan Kürdistan Bölge Hükümeti Sözcüsü Cotyar Adil, Türk devletiyle geçmişte yapılan anlaşmanın sadece petrol boru hattının geçişi üzerine olduğunu söyledi.

Kurdistan24’e konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Cotyar Adil, Kürdistan Bölge Hükümeti ile Türk hükümeti arasında imzalanan 50 yıllık anlaşmanın Erbil ile Bağdat hükümetleri arasındaki müzakerelerde sorun olduğuna dair iddiaları da reddetti.

Anlaşmanın petrol satışı üzerine olmadığını, sadece petrol boru hattının Türkiye topraklarından geçmesiyle ilgili olduğunu ifade eden Adil, “2014 yılında dönemin Irak Başbakanı Haydar Abadi tarafından Kürdistan Bölgesi’ne büyük bir abluka uygulandığında, Kürdistan Bölge Hükümeti, petrol sevkiyatı için yeni güzergah arayışına girdi. Bu şekilde Kürdistan Bölgesi için bir gelir kaynağı oluşturulmuş olacaktı” dedi.

Adil, “O dönem Kürdistan Bölgesi’nin elinde hiçbir gelir kaynağı yoktu. Dolayısıyla Türkiye ile anlaşma sağlandı. Ancak anlaşma Türkiye’ye petrol satışı üzerine değildi; Kürdistan petrolünün Türkiye toprakları üzerinden Ceyhan’a ulaştırılması içindi” ifadelerini kullandı.

Erbil ile Bağdat arasında mali konularla ilgili yaşanan anlaşmazlıkların Kürdistan Bölge Yönetimi’nin Türk devletiyle imzaladığı 50 yıllık petrol sevkiyatı anlaşmasından kaynaklandığı iddia ediliyor.

Erşed Taha: Proje büyük olduğu için anlaşma 50 yıllık yapıldı

Ekonomi uzmanı Erşed Taha ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Erbil ile Ankara arasındaki anlaşmanın petrolün Ceyhan pazarına ulaştırılması için olduğunu söyleyerek, “Proje büyük olduğu için anlaşmanın uzun süreli olması gerekiyordu. Bu tür büyük projeler birkaç yıllığına olmaz” dedi.

Petrolün Türk devleti resmi sınırları üzerinden Ceyhan’a aktarılması seçeneğinin Kürdistan Bölgesi’nin kullanabileceği tek seçenek olduğunu vurgulayan Taha, anlaşma sayesinde Irak merkezi hükümetinin de Kerkük petrolünü Ceyhan’a sevk ederek istifade ettiğini ifade etti.