Skip to main content

CENTCOM: 3 Ocak’ta saldırı olursa İran rejimine yanıt veririz

CENTCOM: 3 Ocak’ta saldırı olursa İran rejimine yanıt veririz
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı ABD’nin, Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin yıldönümünde İran rejiminin Amerikan hedeflerine yönelik olası saldırılarına yanıt vermeye hazır olduğunu söyledi.
posted onDecember 21, 2020
nocomment

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Frank McKenzie, ABD yönetiminin, İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları’na (Pasdaran) bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin yıldönümünde İran rejiminin Amerikan hedeflerine yönelik olası saldırılarına yanıt vermeye hazır olduğunu söyledi.

McKenzie, “Bölgede kendimizi ve dostlarımızı savunmaya hazırız” dedi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ı ziyaret ederek Uluslararası Koalisyon Güçleri Irak Komutanı Paul Calvert ve Irak Genelkurmay Başkanı Abdulemir Yaralla ile görüştüğünü kaydeden General McKenzie, ABD’nin Suriye’deki Tenef Askeri Üssü’nü de ziyaret ettiğini belirtti.

İran rejimi Pasdaranlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile İran rejiminin Irak’taki askeri eli olan ve Şii milis gruplarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis’in ABD tarafından 3 Ocak’ta Bağdat’ta öldürülmesinin yıldönümü yaklaşırken, Irak’taki Şii silahlı gruplar ülkedeki ABD güçlerine saldırılarını arttırdı.

Dün akşam da ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne İran rejimine bağlı Şii gruplar tarafından 8 füzeyle saldırı düzenlendi.

Pompeo: Büyükelçilik saldırısını İran rejimi destekli gruplar yaptı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı açıklamada, Bağdat’ta ABD Büyükelçiliği’ne yönelik füze saldırılarından İran rejimi destekli milisleri sorumlu tuttu.

“ABD, Bağdat’taki Yeşil Bölge’ye yönelik İran destekli milislerce düzenlenen füze saldırısını şiddetle kınıyor” diyen Pompeo, “Büyükelçilikte zarar gören kimse olmadı. Saldırı, en az bir Iraklı sivilin yaralanmasına ve sivillere ait mal ve mülklerin zarar görmesine yol açtı. Yaralıların en kısa sürede iyileşmesini temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Irak Cumhurbaşkanlığı: Irak’ın imajını zedeliyor

Saldırıyla ilgili Irak Cumhurbaşkanlığı ise yaptığı açıklamada, suç teşkil eden bu tür eylemlerin devam etmesi, sivil vatandaşların hayatını ve güvenliğini tehlikeye atacağını, aynı zamanda Irak’ın egemenliğini ve devlet onurunu hedef aldığını belirtti.

Ülkedeki yabancı misyonların güvenliğinin Irak’ın sorumluluğunda olduğu ve bu saldırıların, diplomatik ilişkileri olumsuz etkilediğine işaret edilen açıklamada, “Bu eylemler uluslararası düzlemde Irak’ın imajını zedeliyor” denildi.

.