Skip to main content

ABD, 2 üst düzey İran rejimi istihbaratçısını yaptırım listesine aldı

ABD, 2 üst düzey İran rejimi istihbaratçısını yaptırım listesine aldı
ABD yönetimi, 13 yıl önce FBI ajanı Robert Levinson’u kaçırmak ve İran rejiminin Levinson’un kaçırılmasına karıştığını inkâr etmek için dezenformasyon kampanyası başlatmakla suçladığı İran rejimi İstihbarat Bakanlığı’ndan iki üst düzey iki yetkiliyi yaptırım listesine aldığını duyurdu.
posted onDecember 15, 2020
nocomment

ABD yönetimi, bundan 13 yıl önce kaçırılarak öldürülen Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanı Robert Levinson’ın ölümünden İran İslam Cumhuriyeti’ni sorumlu tuttu.

Hazine Bakanlığı ise FBI ajanı Levinson’ın kaçırılmasına karıştığını inkâr etmek için dezenformasyon kampanyası başlatmakla suçladığı İran İstihbarat Bakanlığı’ndan Muhammed Basiri ve Ahmed Hazai isimli iki üst düzey yetkiliyi yaptırım listesine aldığını duyurdu.

Hazine Bakanlığı Basiri ve Hazai’yi, Levinson’u Levison’ı kaçırma, gözaltına alma ve İran rejimi hapishanelerindeki muhtemel ölümünde rol oynadıkları suçlamasıyla yaptırım listesine aldığını açıkladı.

ABD’de görev süresinin bitmesine sayılı günler kalan Başkan Donald Trump yönetimi tarafından alınan bu karar, bazı iddiaların ortaya atılmasına neden oldu. Ortaya atılan bu iddiaların başında Donald Trump yönetiminin gitmeden önce İran rejimi üzerindeki baskıyı yoğunlaştırmaya ve ABD’nin seçilmiş Başkanı Joe Biden’ın nükleer anlaşmaya dönmek istemesi durumunda İran rejimiyle olası müzakerelerin kapsamını daraltmaya çalıştığı şeklindeki iddia.

Donald Trump, 2015 yılında İran rejimi ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve daimi üye olmayan Almanya arasında imzalanan nükleer anlaşmadan 3 yıl sonra tek taraflı olarak çekilmişti.

Halen 3 ABD vatandaşı İran rejimi tarafından alıkonuluyor. ABD’li üst düzey bir yetkili gazetecilere yaptığı açıklamada, “Herkes, Biden yönetiminin önümüzdeki yıl İran rejimi ile müzakerelere gitmesini bekliyor. Ancak bu müzakereler İran hapishanelerinde haksızca tutulan tüm Amerikalıları kapsamalıdır” ifadelerini kullandı.