Skip to main content

Esad rejiminin Kürtçe düşmanlığı nüksetti: Okulları Özerk Yönetim’den alacağız

Esad rejiminin Kürtçe düşmanlığı nüksetti: Okulları Özerk Yönetim’den alacağız
Suriye rejimi Eğitim Bakanı Darim Teba, Rojava’da Özerk Yönetim bünyesinde Kürtçe eğitim veren okulları Özerk Yönetim’in elinden alacaklarını iddia etti. Teba Kürtçe eğitim vereceklerini savundu.
posted onNovember 30, 2020
nocomment

Suriye Arap rejimi Eğitim Bakanı Darim Teba, Batı Kürdistan’da (Rojava) Kürt Özerk Yönetimi bünyesinde Kürtçe eğitim veren okulları Özerk Yönetim’in elinden alacakları tehdidinde bulundu.

Rejim Bakan Darim Teba, parlamentoda yaptığı konuşmada, Rojava’da Özerk Yönetim’in denetimindeki okullarda verilen eğitimin “milli olmadığını” söyledi.

Teba, Özerk Yönetim’in denetimindeki okulların Suriye rejimi hükümetinin denetimine alınması için uluslararası kuruluşlarla birlikte çalıştıklarını ve bu okullarda velilerin talebi doğrultusunda Kürtçenin yanı sıra Süryani ve Asuri dillerinde de eğitim verileceğini iddia etti.

Rejim bakanı Darim Teba, “Yerel dillerin öğretilmesi taraftarıyız. Bu doğaldır ve Ermenice eğitim veren Ermeni okullarımız da vardır” dedi.

Rojava’daki eğitim sistemi

Suriye’de iç savaşın başlaması ve Kürt Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) Rojava’da kontrolü ele geçirmesi ve Rojava Özerk Yönetimi’nin ilan edilmesi ardından 2015 yılında Rojava’da Kürtçe eğitime başlanmıştı.

Verilen Kürtçe eğitim, Rojava Özerk Yönetimi Eğitim-Öğretim Kurulu tarafından belirlenen müfredat çerçevesinde veriliyor. Rojava’da sadece Suriye rejim güçlerinin bulunduğu Qamişlo ve Hesekê’deki iki güvenlik alanında Suriye rejimi eğitim müfredatı veriliyor.

Rojava’daki eğitim sistemi meselesi Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Kürt Ulusal Birlik Partileri (PYNK) arasında süren ulusal birlik müzakerelerinin de önemli tartışmalı başlıklarından birisi.

ENKS, Kürtçe eğitime karşı çıkmaya varan bir sertlikte Özerk Yönetim’in eğitim müfredatına karşı çıkıyor. Buna karşılık PYNK ise Rojava’da işleyen Kürtçe eğitim sistemi ve müfredatının sürdürülmesini savunuyor.

Rojava’da Kürtçenin yanı sıra diğer etnik azınlıklar da kendi dillerinde eğitim-öğretim hizmeti alıyorlar.