Skip to main content

İran rejiminin nükleer programcısı öldürüldü: Mollalar İsrail’i sorumlu tuttu

İran rejiminin nükleer programcısı öldürüldü: Mollalar İsrail’i sorumlu tuttu
İran rejiminin nükleer programını yöneten Muhsin Fahrizade, Tahran’da uğradığı suikast sonucu öldürüldü. Ruhani ve Zarif, suikastten İsrail’i sorumlu tutarken din adamları ve askeri tayfalar intikam naraları attı.
posted onNovember 28, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti’nin başta ABD ve İsrail olmak üzere diğer bir çok dünya devletiyle sorun yaşamasının nedeni olan nükleer programının kurucusu ve yöneteni Muhsin Fahrizade, Tahran’da uğradığı suikast sonucu öldürüldü.

Fahrizade’nin ölüm haberinin uluslararası ajanslara yansıması ardından İran rejimi Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü ilk başta haberleri yalanladı. Ancak İran rejimi daha sonra suikastı doğrulayarak İsrail’i sorumlu tutan açıklamalar yaptı.

İntikam mesajları

İran rejimi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, rejimin nükleer programının mimarı olarak görülen nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade'nin öldürüldüğünün anlaşılması ardından yaptığı açıklamada, suikastten İsrail’i sorumlu tutarak, “Bir kez daha küresel küstahlığın kötü elleri paralı gaspçı Siyonist rejimin kanıyla lekelendi” dedi.

Ruhani, Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesini İran rejimi düşmanlarımızın çaresizliği ve nefretlerinin derinliğini gösterdiğini ifade eden Ruhani, Fahrizade’nin ölümünün İran rejiminin başarılarını yavaşlatmayacağını söyledi.

İran rejimi din adamları ve askeri yönetici tayfaları da Fahrizade'nin öldürülmesinin intikamını alacakları tehditleri savurdu.

İran rejimi Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise suikastin teyidi ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, olaydan İsrail’i sorumlu tutarak Fahrizade'ye yönelik suikasti “devlet terörü” olarak tanımladı.

Zarif, "İran, uluslararası topluma, özellikle de Avrupa Birliği'ne utanç verici çifte standartlarına son verme ve bu devlet terörünü kınama çağrısında bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Netanyahu: Ortadoğu’da hareketlenme var

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da olayla ilgili yaptığı ilk açıklamada, “Size Orta Doğu’da bir hareketlenme olduğunu söylemek istiyorum. Gergin günler bizi bekliyor.” demişti.

İran nükleer programının kilit isimlerinden Muhsin Fahrizade, Tahran eyaletine bağlı Abserd ilçesinde aracına düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmişti.

Trump: İran rejimi için büyük bir darbedir

Başkanlığı döneminde İran rejimine karşı sert tedbirler alan ABD Başkanı Donald Trump’ta, Muhsin Fahrizade’nin öldürülmesiyle ilgili bir açıklama yaparak Fahrizade’nin ölümünün İran rejimi için büyük bir darbe olduğunu söyledi.

Twitter hesabından açıklama yapan Trump, Fahrizade'nin suikast sonucu öldürülmesine ilişkin İsrailli gazeteci Yossi Melman'ın hem İbranice hem de İngilizce, “İran'dan gelen haberlere göre Muhsin Fahrizade, Tahran'ın doğusundaki Damavend'de suikast sonucu öldürüldü” şeklindeki tweetini paylaşan Trump, Fahrizade ile ilgili “İran'ın gizli nükleer programının başındaki isimdi ve Mossad tarafından yıllardır aranıyordu. Onun ölümü, psikolojik ve mesleki açıdan İran için büyük bir darbedir” ifadelerini kullandı.

İran rejiminin nükleer programının mimarı olarak tanınan Muhsin Fahrizade’nin adı İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Mayıs 2018’de İran rejiminin nükleer programı hakkında yaptığı sunumda özellikle belirtildiğinden gözler İsrail’e çevrildi.

İranlı sosyal medya kullanıcıları da Telegram’da suikasta sahne olduğu iddia edilen yerden fotoğraf ve video paylaşarak, patlama ve silah sesleri duyduklarını aktardı.